24794
10:11 12.032022

Як сьогодні громадяни України можуть отримати 6 500 грн допомоги через додаток «ДІЯ»?

Економіка 51227

Як відомо, всі громадяни України, які проживають в населених пунктах, де ведуться найактивніші бойові дії, зможуть отримати 6,5 тис. грн допомоги від держави. Ці кошти будуть видаватися за аналогією до «єПідтримки», заявили напередодні у пресслужбі сервісу державних послуг «Дія» за допомогою месенджеру Telegram.

Нагадуємо, що Кабінет Міністрів України у своїй постанові від 04.03.2022 р. № 199 прийняв для цього відповідне рішення. Зокрема, ця постанова «передбачає перерозподіл бюджетних кошти і надання у 2022 році застрахованим особам одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати, робота яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні».

Тож, надавати її будуть застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, а також на інших підставах, передбачених законом, та фізособам-підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам: перебувають на обліку як платники ЄСВ в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджується Кабміном за поданням ДСНС; подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік; не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

Для того, щоб отримати допомогу у розмірі 6500 грн, слід діяти так само, як для отримання 1000 грн. за вакцинацію. І, для цього необхідно:

  1. установити мобільний додаток Порталу Дія («Дія») на електронному носії, критерії якого підтримують його використання, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  2. обрати у мобільному додатку Порталу Дія («Дія») послугу «єПідтримка»;
  3. відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в одному з банків України, з яким Мінцифри уклало відповідний договір інформаційної взаємодії, та/або перевірити номер поточного рахунка (за стандартом IBAN) отримувача допомоги для виплати допомоги, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія («Дія»).

У програмі беруть участь усі банки, які підключені до єПідтримки: ПриватБанк, А-Банк, Ощадбанк, Альфа-банк, Укргазбанк, Monobank, Raiffeisen BANK, Восток банк, IdeaBank, izibank, ПУМБ.

І, наразі працюватиме ця послуга буде працювати у наступних областях: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська та м. Київ.

Крім цього, для визначення застрахованих осіб, які мають право на допомогу, будуть використовуватися відомості, які надасть Пенсійний фонд України. Для цього протягом одного робочого дня з дня визначення території, на якій проводяться бойові дії, ДПС має передати Пенсійному фонду України відомості страхувальників, які перебувають на обліку як платники ЄСВ, сформовані ДПС станом на 1 число місяця.

До відома, Пенсійний фонд України на підставі всіх для цього необхідних даних своїми силами має сформувати та передати Мінцифри інформацію про застрахованих осіб, що містить актуальні відомості на дату та час її формування.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах