24732
20:33 3.032022

Дефіциту продуктів в Ужгороді не спостерігається

Економіка 14036

З початком військової агресії Росії, і ось уже протягом тижня, закарпатці почали активно скуповувати продукти харчування. Багато супермаркетів та магазинів «світять» порожніми полицями та обмеженнями при покупці певних товарів. Попри це продавці стверджують, що дефіциту немає, однак вибір значно менший.

Для порівняння, ми відвідали кілька супермаркетів та невеликих продовольчих магазинів міста. На перше, що звернули увагу – ціни. В деяких магазинах вони піднялися на 5 – 10%, а в інших – навіть на 30 %. Варто зазначити, що значне підвищення цін спостерігається переважно у міні-маркетах, що розташовані у спальних районах.

По-друге, кілька супермаркетів міста обмежили продаж певних продуктів у зв’язку з впровадженням військового стану та перебоями у постачанні товарів. Це стосується хлібу, батонів, круп, цукру, солі, макаронних виробів та олії. Такі товари можна придбати не більше двох одиниць в одні руки.

Якщо придивитись, то вибір товарів дійсно став в рази меншим – замість 10 видів макаронів можна придбати один-два. І, з власного досвіду, придбати все в одному місці зараз не так просто – в одному магазині немає сметани, проте є молоко, в іншому є мука, але немає цукру і вівсянки. Кілька днів тому у м’ясних магазинах теж були пусті полиці, але зараз таких проблем вже немає.

З пані Сніжаною ми зустрілися в супермаркеті, на відділі свіжих овочів. Жінка відразу зауважила, що ціна на моркву зросла у два рази, а ось яблук немає: «А ще важливо – нарешті можна купити яйця. У суботу я обійшла кілька магазинів, але змогла купити тільки 10 штук, а що це для родини з п’ятьох осіб».

Ми поцікавились у продавчині одного з ужгородських мінімаркетів Ольги Лісовець, щодо ситуації з доставкою товарів, адже кілька полиць у їхньому магазині теж виявились порожніми: «Зараз люди трохи заспокоїлися, проте перші кілька днів у всіх була паніка – скуповували все підряд і чим більше. Ми теж вирішили не продавати, до прикладу муку і цукор, більше пачки в одні руки, адже не знати як буде далі. Поки товар привозять зі складів, хоча зі значними затримками».

Що радує – у більшості магазинів міста облаштовані спеціальні корзини, де збирають продукти для військових та вимушених переселенців. Зараз важливо триматися разом та допомагати ближнім, що й активно демонструють закарпатці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах