24653
10:20 24.022022

24-26 лютого енергосистема України працюватиме в ізольованому режимі

Економіка 4229

Вранці 23 лютого почались операції з підготовки енергосистеми України до роботи в ізольованому режимі – експорт та імпорт електроенергії наразі не здійснюється.

Про це повідомляє НЕК “Укренерго”.

На виконання Постанови НКРЕКП №236 від 03.02.22 року, інформуємо, що перший етап випробування енергосистеми України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі заплановано на 24-26 лютого 2022 року. На цей час ОЕС України буде об’єднано з «островом Бурштинської ТЕС», дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно.

Робота в ізольованому режимі — випробування, яке проводиться в межах підготовки до синхронізації об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Воно передбачено Угодою про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем та має проводитися в два етапи: у зимовий та літній періоди.

Випробування в ізольованому режимі і майбутня синхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи будуть здійснюватися в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови. Результати тестувань стануть підґрунтям для ухвалення рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдовською енергосистемами.

Операції для тимчасового від’єднання «острова Бурштинської ТЕС» від енергосистеми ENTSO-E та приєднання його до ОЕС України розпочнуться вранці 23 лютого. Після їх завершення будуть виконуватися операції по тимчасовому від’єднанню ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі. Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановане на 27 лютого. Робота блоку регулювання «Україна-Молдова» в ізольованому режимі запланована 24-26 лютого.

Також на час ізольованої роботи 24-26 лютого будуть об’єднані торгові зони ОЕС України та «острова Бурштинської ТЕС». Відповідно, Бурштинська ТЕС та всі решта українських виробників електроенергії у зазначений період працюватимуть в єдиній торговій зоні.

НЕК «Укренерго» досягла всіх необхідних домовленостей з операторами системи передачі (ОСП) РФ та РБ про тимчасове припинення паралельної роботи і повернення до неї. Всі дії НЕК «Укренерго» відповідають умовам договорів про паралельну роботу із ОСП суміжних країн.

Робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробувань — продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи. Тестування передбачають почергове проведення відключення генерації та навантаження.

Робота всіх видів генерації на час ізольованої роботи спланована таким чином, щоб забезпечувати максимально ефективну роботу енергосистеми з необхідними обсягами резервів та раціональне використання палива. Крім того, Укренерго вжило всіх необхідних заходів для забезпечення повноцінного функціонування ринку електроенергії в режимі однієї торгової зони під час ізольованої роботи.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах