24503
09:00 27.012022

Маріанна Беркі: понад 900 грантових виплат допомагають залишитися на батьківщині

Економіка 3595

Благодійний фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», незважаючи на економічні труднощі, активно працював і протягом 2021 року: стартувала Менторська програма для підприємців, організація допомагала фермерам з’ясувати питання щодо прав власності на землю, а також оформила понад 900 грантових виплат. Про деталі та плани на майбутнє ми розпитали в директорки фонду Маріанни Беркі.

– Економічна криза, спричинена коронавірусом, вплинула і на розвиток подій у 2021-му. Чи були грантові виплати минулого року, чи вдалося реалізувати заплановане?

– Знову позаду рік, сповнений боротьби. Пандемія COVID-19 поставила серйозні виклики та завдання як перед фондом, так і заявниками. Незважаючи на коронавірус та інші труднощі, ми доклали максимум зусиль і зробили все від нас залежне, щоб реалізувати всі розпочаті раніше програми економічного розвитку, аби всі переможці, заявки яких були схвалені, отримали відповідні суми грантових виплат.

Обмеження, запроваджені для запобігання поширенню епідемії, гальмували адміністративну роботу й цього року. Через пандемію були складнощі і з термінами реалізації розрахунків та виконання контрактів, тому довелося змінити строки, щоб заявники-переможці змогли успішно завершити свої проєкти.

Рішення щодо оголошених у 2019 році грантів на розвиток туризму та бізнесу, на жаль, було прийнято лише у 2020-му, а щодо поданих на повторний перегляд заявок – у травні 2021-го.

У сфері туризму разом із повторно переглянутими було схвалено 134 проєкти заявників. Фонд уклав угоду про грантові виплати зі 128 підприємцями, які працюють у туристичній галузі, 127 із них звернулися за виплатою. Протягом 2021 року всім цим заявникам ми виплатили суму гранту. На це було виділено загалом 45 423 551,53 гривні. Тож 127 закарпатських підприємців змогли розширити свій туристичний бізнес.

У рамках програми розвитку бізнесу в інших сферах було схвалено загалом 911 проєктів заявників. Договори про грантові виплати укладено з 793 підприємцями, з яких 782 звернулися за виплатою. Відповідні грантові кошти були виплачені 780 заявникам на загальну суму 1 894 120 443 форинти.

У 2021 році ми надали підтримку понад 900 закарпатським підприємцям. Це означає створення робочих місць, оснащення підприємств сучасними технологіями та засобами. Завдяки реалізації програм зріс добробут бізнесменів-переможців, членів їхніх сімей, а також співробітників, що значно впливає на рішення не покидати рідний край. Тепер вони можуть планувати своє майбутнє на Закарпатті навіть у цей складний та непередбачуваний період.

Минулого року ми підготували понад 6100 документів для оформлення права власності на землю, які заявники отримають найближчим часом. Крім того, провели 1800 контрольних перевірок реалізації проєктів розвитку у фермерів, котрі отримали грантові виплати раніше.

Були схвалені також заявки представників сфери сільського господарства, подані у 2019 році. На цей процес, на жаль, вплинула й економічна ситуація, спричинена пандемією. На основі пропозиції опікунської ради Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» правління прийняло рішення в першому турі підтримати 443 заявки, подані в категорії «Сільське господарство 2019» (розширення потенціалу та інновації, підтримка приватних підприємців, мікро- та малих підприємств у сільському господарстві). Щодо інших поданих заявок рішення ще приймаються.

– Центр економічного розвитку постійно інформував громадськість про питання власності на землю. Ви надавали й безкоштовні консультації. Чому це питання важливе?

– Відповідно до чинного законодавства, кожен громадянин України має право отримати два гектари землі для ведення особистого сільського господарства. Однак через надзвичайно бюрократичне адміністрування чи неповну інформацію багато хто не починає процес подачі заяв і не користується цим правом згідно із законом. Тому з ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) ті, хто ще не отримав два гектари землі для ведення особистого сільського господарства, можуть звернутися за безкоштовною юридичною консультацією до Берегівського офісу нашого фонду.

Крім того, наголошуємо на необхідності оформлення права власності на свою землю сільськогосподарського призначення. Якщо ділянка не має кадастрового номера, це означає, що вона не внесена до онлайн-бази даних, тому значиться як вільна на онлайн-карті. Право власності на таку землю викликає сумніви. Оскільки більшість угорців Закарпаття живуть у селах і займаються сільськогосподарською діяльністю, вважаємо важливим допомогти їм у правових питаннях, пов’язаних із земельними ділянками. Дуже важливо, щоб у кожного був відповідний документ на землю, якою він користується. Якщо в ньому не зафіксовано кадастровий номер, офіційну реєстрацію права власності на цю землю, слід діяти якомога швидше, інакше це призведе до серйозних проблем у майбутньому, фермери можуть втратити право на користування землею.

– Нещодавно стартувала Менторська програма для закарпатських підприємців. Яке вона має значення й наскільки є успішною?

– Я дуже рада, що вслід за сербським краєм Воєводина, Трансильванією, Хорватією та Словаччиною Програма наставництва за сприяння Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини в співпраці з Інноваційним агентством Design Terminal стартувала і в нашій області.

Хочу наголосити, що програма стала надзвичайно успішною в інших населених угорцями регіонах Карпатського басейну. У її рамках бізнесмени, які працюють не один десяток років, можуть ділитися своїм досвідом та професійними знаннями з підприємцями-початківцями, допомагати їм долати виклики й труднощі, що виникають. Мета програми – із досвідчених підприємців зробити якісних наставників, створюючи таким чином професійне середовище, яке підтримує початківців, представників малого бізнесу та залучає їх до економічного кругообігу. Серед цілей – сприяння професійному розвитку підприємців, розширення їхніх знань, зв’язків, а також створення економічної мережі та простору в Карпатському басейні, що об’єднує підприємців, які беруть участь у програмі.

Навчання складається з п’яти днів, два з яких – онлайн-зустрічі та три – очні. Відкриття й перші фахові лекції відбулися 30 листопада 2021 року в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Участь у них узяли 17 наставників та понад 30 підопічних підприємців. Тематичні презентації й неформальні дискусії зближують людей. Наразі спостерігається високий рівень активності та ентузіазму як з боку наставників, так і підопічних, які вважають важливим бути учасниками такої програми.

Окрім грантів на розвиток технологій та оновлення засобів, для фонду важливо втілювати в життя програми, які сприяють професійному розвитку й інтеграції стартапів молодих підприємців у місцеву економіку. Адже основою успішного бізнесу, що якісно функціонує, є не лише сучасні машини та інноваційні технології, але й лідери, підприємці, які мають досвід, сучасні знання та вміють застосовувати їх у певній сфері.

– Чи є плани стосовно нових грантових програм, що та як у 2022-му готує Центр економічного розвитку?

– Маємо плани реалізувати грантові програми на менші суми, зокрема проєкти розвитку середньої вартості, спрямовані на збільшення переробних потужностей і виробництво продукції з вищою доданою вартістю. Однак їхнє втілення в життя залежить від багатьох факторів і обставин. Бачимо, як пандемія негативно вплинула на всі сфери. Світова криза, викликана коронавірусом, створила непередбачені обставини, які, зокрема, згубно вплинули на країни та світову економіку. Як наслідок, програми економічного розвитку також зіткнулися з труднощами. Через хаотичну та непередбачувану ситуацію я, на жаль, поки що не можу надати конкретної інформації. Крім того, вирішальними для майбутнього будуть і результати виборів, які відбудуться в Угорщині навесні.

Янош Товт/Tóth János/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини