24340
12:47 24.122021

На Закарпатті зібрали 3 тонни равликів

Економіка 4718

Ферма з вирощування делікатесних равликів діє у Нижньому Селищі на Хустщині з 2017 року. Сюди їдуть не тільки подивитися, як вирощують равликів, а й спробувати, який на смак середземноморський вид мюллер.

Поласувати делікатесом можна одразу на фермі, тут його подають у декількох варіаціях: під середземноморським соусом з чорної смородини і томатів, закарпатським з овечою бринзою і часником, з гострою паприкою та копчені равлики на виноградній лозі. Також під час дегустації пригощають місцевими винами і равликовою ікрою.

«Восени ми зібрали урожай орієнтовно трьох тонн равликів. Абсолютно увесь ми реалізовуємо у нашому закладі. Цьогоріч ферму відвідали чимало туристів як з усієї України, так і гості зі Швейцарії, Франції, Литви, Чехії та інших країн. І усіх нам вдалося здивувати незвичним смаком нашого делікатесу», – розповів співзасновник ферми равликів Михайло Дем’ян.

За словами пана Михайла, у світовій кулінарії найчастіше равликів можна зустріти в меню французької та середземноморської кухні. Якщо французи готують переважно виноградного равлика, то саме середземноморська кухня зробила відомим на увесь світ вид мюллер. На Закарпатті ж вирішили додати цій страві ноток автентичності і розробили власну унікальну рецептуру, а допомагали у цьому європейські шеф-кухарі. Так у меню з’явився равлик з гуцульською бринзою. Аби знайти баланс складових, закордон відправляли навіть взірці сиру. «Про смак равликів з різними соусами та їх ікру можна багато говорити, однак це саме той випадок, коли краще один раз спробувати і відчути ці смакові враження особисто, тому радо усіх запрошуємо на дегустації», – зазначив пан Михайло.

Наразі ферма равликів влаштовує дегустації за попереднім записом. Побачити самих равликів не вдасться, адже вони у своєрідній зимовій сплячці. Маточне стадо відбирається дуже ретельно, для нього створюють спеціальні умови зимівлі, прокинуться вони ранньою весною і у спеціальному приміщенні будуть відкладати ікру для вирощування нового покоління, а вже навесні мальок равликів випустять на територію ферми, де вони будуть зростати.

Вікторія ЖУЙКО, «День»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах