24087
15:44 13.112021

Час квасити капусту: які ціни на ринках Закарпаття на зимову качанисту?

Економіка 7586

Традиційно, на Закарпатті у листопаді квасять білокачанну капусту і роблять запаси на зиму. Для цього беруть пізні сорти. На ринках торгівля качанистою іде повним ходом.

Ціни на популярний овоч вивчала кореспондентка «Карпатського об’єктива».

Мукачево, ринок «ГІД»

Качанистою торгують на декількох точках. За словами продавців, є капуста із Виноградівщини, Львівщини, центральних областей України. Гуртові ціни від 5,5 грн. за кілограм. У роздріб – 8 грн.

Біля фури утворилася чимала черга. Четверо чоловіків та п’ятеро жінок терпляче чекають своєї черги. Двоє молодиків, років 30, продають капусту із Херсонщини. Кілограм – 6 грн. Шаткована – 7 грн. Робота у їхніх руках аж горить, покупців обслуговують швидко. Окрім капусти, торгують морквою та столовим буряком.

Високий чоловік у картузі та чорній куртці просить нашинкувати сто кілограм.

– Бачу, капуста файна, здорова, качан щільний, цупкий. Та й ціна нормальна. Зробіть центнер шинкованої, – звернувся до господарів. Поки ті готували замовлення, чоловік розповів, що завжди самі вдома дялують, але тепер вирішив купити готову, аби зекономити час і зайнятися іншими справами: – Хлопці зроблять все за пару хвилин, ми з дружиною тільки закладемо в бочку. Центнер дялованої капусти – 700 гривень, вважаю, що ціна нормальна. Цього року зимової капусти мало. Мої знайомі із Заріччя, у яких багато років купував,  перестали вирощувати, бо, кажуть, що не вигідно. «Перейшли» на помідори та квіти.

Чотири мішки із шинкованою капустою щасливий чоловік ставить до багажника свого автомобіля.

На одній торговій точці капусту продавали у сітках по 5,5 грн. Качани середньої величини – 1,5-2 кг. Тут також утворилася черга. Люди купують по одну-дві сітки.

Ужгород, «Білочка»

Тут качанисту продають на кількох ятках. Кілограм – 9-10 гривень. На одній точці бачу нашинковану капусту в целофанових мішках. Господиня каже, що кілограм – десятка, але ця капуста уже продана – скоро прийдуть і заберуть. Зауважує, що цьогоріч капусту пізніх сортів розкуповують швидко, буває, що і не вистачає.

Перечин, міський ринок

Білокачанну продають на кількох точках гуртом і в роздріб. Кілограм – від восьми грн. У магазинах та супермаркетах такі ж ціни на популярний осінній овоч.

***Зауважу, що на ринках та в магазинах Закарпаття є капуста і по 20-25 грн. Її купують для голубців.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах