23986
19:28 4.112021

Понад дві тисячі дерев висадили у Вишківському лісництві на Хустщині. Фото

Економіка 15510

1100 саджанців ясеня звичайного, 600 – бука лісового, 400 – клена-явора та 300 – дуба звичайного висадили сьогодні, 4 листопада, в урочищі Фенеш на території Вишківського лісництва ДП “Хустське ЛДГ”.

Висадка лісових культур на ділянці площею 0,6 га відбулася у рамках Всеукраїнської акції “Створюємо ліси разом” на реалізацію екологічної ініціативи Президента “Зелена країна”, що спрямована на збереження та відтворення лісового фонду держави.

“Сьогодні ми проводимо важливу акцію – сприяння природному відновленню та збагаченню породновидового складу цієї ділянки лісу. 

Вишківське лісництво повністю відноситься до букової зони лісів, тобто в основному це – чисті букові насадження, але місцями є і мішані, листяні породи такі, як дуб звичайний, ясен, клен-явір. Це основні лісоутворюючі породи, які добре ростуть у наших букових умовах, тобто не конкурують один із одним. Саме тому ми їх сьогодні і висаджуємо на ділянці, яка має велику кількість природного поновлення бука лісового, але якій не вистачає вищеперерахованих цінних порід”, – пояснює лісничий Вишківського лісництва ДП “Хустське ЛДГ” Сергій Липчей.

Уперше у Вишківському лісництві вирішили випробувати і так звану технологію закритого ґрунту, тобто провели висадку дуба звичайного із закритою кореневою системою.

“Частину посадматеріалу ми використовуємо із власного базового розсадника. Це – дворічні саджанці ясена, клена, бука лісового. Утім вирішили й проекспериментувати. Держлісгоспом було придбано спеціально вирощені саджанці із закритою кореневою системою, які мають зовсім інші показники, ніж саджанці з відкритою кореневою системою. Найперше, це стосується приживлюваності посадматеріалу. Сподіваємося на хороший результат, адже в закритій кореневій системі – спеціально підготовлений ґрунт із мікроелементами, які захищають її від хвороб. Будемо спостерігати, як саджанці акліматизовуються й приживаються й робити висновки”, – продовжує Сергій Липчей.

У планах лісівників Вишківського лісництва також провести весняне заліснення за допомогою саджанців із закритою кореневою системою, вирощених із власного урожаю дуба звичайного.

“Цього року ми зібрали 250 кілограмів жолудів,  які плануємо підготувати до пророщення, а саме передати відповідному підприємству, яке цим займається, щоб із них підготували саджанці з закритою кореневою системою для наступної весняної посадки. Із 250 кг жолудів плануємо отримати приблизно 15-20 тисяч саджанців”, – ділиться лісничий.

Цього дня до акції, окрім працівників лісництва, долучилися керівництво та громадськість Вишківської ОТГ. Перед початком заходу Сергій Липчей провів інструктаж із технології садіння лісових культур. Опісля всі дружно й бадьоро взялися за роботу.

“Ця акція – надзвичайно важлива та актуальна, адже ліси є своєрідними “зеленими легенями планети”, які дають нам чисте повітря, сприяють збереженню біорізноманіття та є ключовим механізмом у боротьбі зі зміною клімату. Тож, створюючи ліси разом, ми не просто робимо добру справу, а озеленюємо планету для майбутніх поколінь. З радістю й надалі підтримуватимемо подібні екоакції”, – розповів заступник Вишківського селищного голови Дмитро Маді.

До слова,  це не перша заліснена ділянка Вишківського лісництва протягом цього осіннього періоду. За словами Сергія Липчея, найближчим часом заплановано заліснити ще три великі ділянки, одна з яких має площу 2,9 га.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах