23783
21:05 12.102021

В Ужгороді підбили підсумок перших 100 днів земельної реформи

Економіка 13081

Сьогодні, 12 жовтня, у стінах Закарпатської обласної адміністрації відбувся брифінг на тему: «100 днів земельної реформи: сталий розвиток».

Спікерами цього заходу виступили в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Мирослав Васьків, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Віктор Тереля і приватний нотаріус Мукачівського районного нотаріального округу Віта Ціцей.

Розпочав брифінг Мирослав Васьків, який нагадав присутнім про те, що напередодні якраз пройшло перших сто днів земельної реформи, яка як відомо розпочалася 1 липня поточного року. «Реформа просувається досить потужно і ми бачимо це… Результати для нас є очікуваними, звичайно ж, є певні особливості, до яких потрібно звикнути усім учасникам ринку». Також, пан Мирослав нагадав присутнім про основні етапи впровадження вищезазначеної реформи та про її подальші можливості, зокрема, для юридичних осіб. Торкнувся він і питання потенційного референдуму з приводу дозволу володіння українською землею іноземцями.

У свою чергу Віктор Тереля більш детально пройшовся по цифрах, які стосуються даної проблематики. Так, за його словами «існуючий до цього закону мораторій на землі сільськогосподарського призначення стримував розвиток країни в цілому». «1 липня фактично відкрився новий етап земельних відносин у нашій з вами країні… Слід відмітити, що за розрахунками багатьох світових експертів відкриття ринку землі в Україні буде приносити щорічно не менше 3% зростання загальнодержавного ВВП.

Хочу навести кілька важливих цифр, щоб охарактеризувати передісторію, поточний стан та перспективи цього ринку. Тож, станом на сьогодні у Закарпатській області є 451 тисяча сільськогосподарських угідь, функціонує 909 с/г підприємств, з яких 707 фермерських, а також 257,7 тис підсобних господарств, які займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції.

Загалом в області видано 121 тис 916 сертифікатів, які засвідчують право на отримання земельної частки паю. А загальна проща земель, яка підлягала паюванню складала 169 тис га.

Також хочу додати, що аграрний сектор грає досить значиму бюджетоутворюючу роль в нашій області, а продукція, яка була вироблена в Закарпатті продається не тільки в межах області, а й у сусідніх областях та навіть державах. Більше того, плодоовочева продукція експортується до Великобританії, Німеччини та інших країн.

Тому, я глибоко переконаний, що з відкриттям ринку землі «вікно можливостей» набагато збільшилося і це, безперечно, позитивно вплине на економічний розвиток України та добробут її громадян.

І, насамкінець, хочу навести приклад наших сусідів, зокрема, подібної у багатьох аспектах до України Польщі. Так от, на старті земельної реформи у Польщі 1 га коштував приблизно 1 тис 500 євро, а зараз ціна коливається в районі 11 тис євро. Тож, висновки напрошуються самі. А те що наші громадяни не поспішають продавати свою землю мене теж радує, бо люди розуміють, що з часом ціна землі буде тільки зростати».

Приватний нотаріус Мукачівського районного нотаріального округу Віта Ціцей зі свого боку закцентувала увагу на особливостях роботи нотаріату за нових «земельних» умов. Так, пані Віта детально розповіла про нові можливості та алгоритми функціонування ринку землі після впровадження земельної реформи 1 липня поточного року. При цьому вона фахово розкрила і питання ролі та місця самих нотаріусів у цьому процесі, адже земельна реформа надала їм значно більше можливостей (зокрема, доступу до різних державних інформаційних баз для перевірки потенційних подавців та покупців тощо), а отже і відповідальності у цій царині.

До слова, сьогодні подібні заходи пройшли по всій території України. Зокрема, в Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася ідентична пресконференція «100 днів ринку землі: сталий розвиток», учасниками якої стали – міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька, перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко і перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець.

Так, у своєму виступі Роман Лещенко розповів про основні досягнення ринку землі. А також окреслив ключові зміни для аграріїв, власників, територіальних громад та держави, які очікуються найближчим часом.

У свою чергу, Анатолій Мірошниченко деталізував перспективи цифровізації землі, а Євгеній Горовець дав відповідь на найпоширеніші правові питання, які стосуються роботи ринку землі: укладення договорів купівлі-продажу та оренди; захисту своїх земельних ділянок; реалізації переважного права тощо.

Виступ Інни Бернацької стосувався процедури спрощення та оптимізації взаємодії між громадянами та нотаріусами під час укладення угод на ринку землі.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах