23653
09:27 19.092021

На Закарпатті за мішок падалки платять 30 гривень

Економіка 8560

На Закарпатті падані яблука заготівельники почали приймати з середини серпня. За мішок давали двадцятку. В ньому близько 30 кг. За два тижні ціну підвищили на п’ять гривень, бо яблука стають важчими. З 10 вересня платять 30 грн. за мішок.

цін

У Малому Раківці, що на Іршавщині, цьогорічний урожай плодових дерев хороший. Та сильні вітри зробили свою справу – під деякими деревами земля була вкрита недостиглими плодами. Селяни збирають падалки в мішки і здають заготівельникам.

– Цього року яблука вродили, слава Богу, бо минулого було дуже мало – померзли, довелось купувати, – каже пані Ганна кореспонденту «Карпатського об’єктива». – Багато плодів осипалося, вітри обтрусили. Одразу не визбирали, бо не було часу, то чимало яблук погнило. Треба отаву косити, то мусіли збирати: гнилі – до ями, добрі – до мішків і здали заготівельникам. Дешево, дуже дешево. Що тепер можна купити за 25-30 гривень? Один хліб і булочку. А в один мішок треба насипати п’ять 12-літрових відер.

Юрій Васильович із Загаття повідомив, що у їхньому селі та довколишніх населених пунктах цьогоріч яблука вродили, люди зраділи і сподівалися, що завдяки їм поповнять сімейний гаманець, але ціна дуже низька, як п’ять років тому.

Заготівельники у свою чергу кажуть, що яблук на Закарпатті вродило щедро, але є проблема – нема куди збувати плоди, тому і ціна така низька.

На Перечинщині яблука приймають на кілограми. За кілограм платять 60 копійок. Якщо у мішку 33 кг, то за нього дадуть 20 грн.

– Вперше за останні 10 років цигани та п’янички не обтрусили наші яблуні, – радіє пані Емілія з Перечина. – А знаєте чому? Бо яблука дуже дешеві. Хто буде трусити,збирати, гнути спину і носити яблука за 60 копійок? На базарі кіло яблук щонайменше 10 гривень, а ліпші – 15. За тижнів два зірву, поставлю в ящики, бо ж взимку яблуко дуже хочеться з’їсти.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах