23533
12:42 21.082021

На Закарпатті проводитиметься осіння пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Економіка 7759

З 3 вересня цього року на території Закарпатської області планується проведення заходів з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Здійснюватимуться вони у межах виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2021 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 №1.

Приманки з вакциною розповсюджуватимуться авіатранспортом (АН 2).  До речі, таким способом з 2018 року обробляється вся територія України (за винятком  окупованих територій та зон, де заборонені польоти). А зони,  визначені міжнародними угодами з Польщею та Угорщиною, обробляються з 2012 року.

При цьому всі повітряні судна обладнані навігаційними системами GPS і системою реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту прямують по заздалегідь встановлених лініях (паралельні галса) і для документування того, що на цій лінії було викладено заплановану кількість доз вакцини (щільність розкладки – 25 поживних принад (вакцин) на 1 км2).

Довідково: сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально. За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), сказ входить до першої п’ятірки основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей, захворювання реєструється на території 110 країн світу. За оцінками ВООЗ, сказ входить до п’ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу до сприйнятливого організму через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

В Україні вже понад 40 років триває епізоотія сказу природного типу, спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин у різних природно-географічних зонах.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини