9073
16:57 26.032021

Закарпатцям нагадують: за несвоєчасне подання декларації передбачена адміністративна відповідальність

Економіка 2877

Головне управління ДФС у Закарпатській області нагадує, що чергова кампанія подання суб’єктами декларування, визначеними ст.45 Закону України від 14.10.2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції», до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічних електронних декларацій за 2020 рік, яка розпочалась 1 січня 2021 року, добігає кінця.

Необхідно звернути увагу на те, що відтермінування подачі декларацій до 1 червня, передбачені Законом України від 17.03.2020 № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) », стосувалися виключно 2020 року і наразі граничний термін подачі декларацій до 31.03.2021.

Крім цього, відповідно до вимог ч.2 ст.45 Закону, особи, зазначені у п.1, пп.«а» та «в» п.2 ч.1 ст.3 Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями (декларація перед звільненням).

Особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у пп.«а» та «в» п.2 ч.1 ст.3, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік (декларація після звільнення).

За несвоєчасне подання декларації передбачена адміністративна відповідальність за ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а за неподання декларації – кримінальна відповідальність за ст. 366-3 Кримінального кодексу України.

Встановлення таких фактів також має наслідком внесення суб’єкта декларування, за рішенням суду, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру корупціонерів).

Якщо Ви ще не встигли подати декларацію, ми повідомляємо, у яких електронних державних реєстрах та порталах можна отримати більшість необхідної інформації.

Не виходячи з дому Ви можете скористатися такими вебсайтами:

* Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

* Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації.

* Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби».

* Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua/) – містить відомості про доходи.

* Портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) – містить інформацію про нараховану заробітну плату та пенсію.

* Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk) – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходи, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи».

* Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

Зверніть увагу, що інформація, яка міститься у реєстрах, може бути неповною та періодично оновлюватися.

Нагадуємо, що кампанія декларування 2021 року триває до 31 березня.

Сухар Василь, уповноважений з запобігання та виявлення корупції ГУ ДФС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах