22446
15:22 17.032021

Уряд затвердив розподіл часток акцизу з пального у І півріччі: чого очікувати громадам Закарпаття

Економіка 2592

17 березня на засіданні Уряду прийнято постанову «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування», якою затверджено Порядок та розподіл часток для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку у І півріччі 2021 року. Частки визначено, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території у другому півріччі 2020 року.

Як розповідає консультантка з бюджетних питань Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Юлія Траньович, відповідно до проєкту постанови (прийнята постанова ще не оприлюднена) сумарна частка для місцевих бюджетів Закарпаття збільшилася на 2,2% відносно визначеної частки у ІІ півріччі 2020 року. При цьому обсяги реалізованого пального на території області за ІІ півріччя 2020 року зросли на 25% відносно І півріччя, і становили 132 млн л.

У минулому році найбільші обсяги паливного акцизу надійшли до бюджетів місцевого самоврядування, що з 2021 року сформували Ужгородську (33,9 млн грн), Мукачівську (29 млн грн), Хустську (20,3 млн грн), Чопську (13,5 млн грн), Баранинську (13,2 млн грн) та Тячівську (12,6 млн грн) територіальні громади.

Акциз з пального очікують 54 з 64 територіальних громад області. З них зменшення частки передбачається для 24 бюджетів. Найбільше за обсягом призведе до зменшення надходжень акцизу з пального зниження частки для Ужгородської (на 7% менше), Холмківської (на 14% менше), Чопської (на 10% менше), Мукачівської (на 4,1% менше) та Дубриницько-Малоберезнянської (на 36% менше) територіальних громад. Найбільше зростання надходжень акцизу за обсягом очікується в Івановецькій (на 30% більше), Буштинській (на 98% більше) та Іршавській (на 38% більше) територіальних громадах.

Зарахування до бюджетів територіальних громад частини акцизного податку, в тому числі того, що мав надійти з 1 січня 2021 року, має розпочати здійснюватися казначейством у двотижневий термін з дня набрання чинності постанови, тобто з дня її опублікування.

Нагадаємо, що акцизний податок з пального залишився у бюджетах територіальних громад у 2021 році завдяки відповідним змінам до Бюджетного кодексу, прийнятим наприкінці минулого року

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах