22148
19:03 27.012021

На Закарпатті податківці проводять робочі зустрічі з головами територіальних громад

Економіка 5801

В Головному управлінні ДПС у Закарпатській області розпочалась серія зустрічей з головами територіальних громад Закарпаття. Зокрема, вже відбулось спілкування фахівців податкового відомства області з головами Воловецької, Жденіївської, Нижньоворітської, Неліпінської, Свалявської, Полянської, Міжгірської, Пилипецької, Синевірської та Колочавської територіальних громад. Мета зустрічей – пошук резервів наповнення їхніх бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів.

– Зараз громади на місцях мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів. Ми готові допомагати і спільно працювати в напрямку підтримки по розширенню бази оподаткування, – зазначає Ілля Матьола начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

В ході зустрічі податківці зосереджували увагу голів територіальних громад на проведенні повної інвентаризації об’єктів оподаткування (наявних в їхніх населених пунктах об’єктів нерухомого майна та земельних ділянок), а також об’єктів здійснення господарської діяльності (в частині використання найманої робочої сили).

Фахівці податкової служби поінформували присутніх про введення дію Законів, що передбачають підтримку та податкові стимули для громадян, малого та середнього бізнесу в період дії карантинних заходів.

Зокрема йшлося, про автоматичне списання податкового боргу для фізичних і юридичних осіб. Основною умовою для списання була наявність у платника податків податкового боргу станом на 1 листопада 2020 року, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищував 3060 гривень. Наразі в області вже списано податкового боргу на 33 млн гривень.

Крім того, податківці розповіли керівникам територіальних громад про можливість списання штрафних санкцій та пені для платників податків, у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з 10 грудня 2020 року суми податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі. Найактуальніша ця інформація може бути для комунальних підприємств, які можуть оздоровити свій фінансовий стан.

Не залишились поза увагою актуальні законодавчі норми, які стосуються, зокрема, продовження процедури, при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені. Наразі право на списання мають фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови що в період з 1 січня 2017 року по 1 грудня 2020 року вони не отримували дохід (прибуток) від своєї діяльності, який підлягає оподаткуванню.

Серед важливих тем, яким також було приділено увагу – прийняття органами місцевого самоврядування рішень щодо ставок місцевих податків та зборів в порядку та терміни, передбачені чинним законодавством. Зокрема, податківці наголошували, що при прийнятті рішень доцільно враховувати баланс між потребами громади та спроможністю суб’єктами господарювання сплачувати податки. Також наголошено на необхідності правильно, відповідно до чинних норм, оприлюднювати ці рішення, з врахуванням постанови КМУ від 28 грудня 2020 року №1330 «Про надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів».

За словами Іллі Матьоли, у 2020 році надходження до місцевих бюджетів територіальних громад будуть здійснюватись за ставками, що були прийняті попередніми скликаннями сільських, селищних та міських рад. Адже рішення про встановлення місцевих податків та зборів приймається до 15 липня та офіційно оприлюднюється відповідними органами місцевого самоврядування до 25 липня року, що передує бюджетному періоду.

Відмічено значний прогрес у роботі податкової служби в напрямку спрощення процедури спілкування з платниками податків. Зокрема, це реалізовано за рахунок електронних сервісів, які забезпечують безконтактні способи взаємодії платників податків та контролюючих органів з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Наразі розширено функції електронного кабінету, чимало послуг надається через месенджери, зокрема такий бот як InfoTAX у соціальних мережах Вайбер та Телеграм.

Також податківці розповіли головам територіальних громад про те, що із 1 серпня 2020 року бізнес має можливість використовувати програмні реєстратори розрахункових операцій. З допомогою цих програмних рішень платники можуть проводити розрахункові операції під час продажу товарів і послуг, торгівлі валютними цінностями, приймання готівки для подальшого її переказу. Важливо, що наразі законодавець скасував застосування РРО для платників єдиного податку 1 групи та відтермінував застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп, крім випадків передбачених законодавством.

– Стабільне наповнення місцевих бюджетів залежить від ефективної співпраці між податківцями та керівництвом територіальних громад, якісно проведеній інвентаризації об’єктів оподаткування , дієвому контролю та підвищенні податкової культури громадян, – наголосив при спілкуванні з кожним головою територіальної громади Ілля Матьола – начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах