22140
20:05 26.012021

Порядок заповнення ФОП звіту з ЄСВ у зв’язку із звільненням від сплати єдиного внеску

Економіка 2866

Головне управління ДПС у Закарпатській області нагадує, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» із змінами та доповненнями внесено зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464). Так, відповідно до п. 9 прим. 10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року у розмірах та порядку, визначених Законом № 2464. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за звітний період, визначений для таких осіб Законом № 2464.

Також, відповідно до пункту 916 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, за період з 1 по 31 грудня 2020 року, до платників, на яких поширюється дія Закону України від 04 грудня 2020 року № 1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі – Закон № 1071), який набрав чинності 10.12.2020, положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 Закону № 2464 в частині сплати єдиного внеску за себе не застосовуються. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за період, зазначений в абзаці першому цього пункту, в розмірах, визначених цим Законом. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Таким чином, у разі якщо фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування у грудні місяці 2020 року не отримувався дохід, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на нього поширюється дія Закону № 1071, то такий платник податків звільняється від сплати єдиного внеску за грудень місяць 2020 року за себе.

Звертаємо увагу, що 10 грудня цього року набув чинності Закон України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072). Законом № 1072, зокрема, підприємців, що перебувають на І групі платників єдиного податку (ЄП), звільнили від сплати єдиного податку за грудень 2020 – травень 2021 рр. За ці ж місяці такі підприємці не сплачуватимуть за себе ЄСВ, а страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься.

Якщо ж ФОП І групи вже заплатив ЄП за грудень 2020 року, то така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або бути автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати ЄП за наступні періоди, наприклад, за червень 2021 року. Платники єдиного податку І групи звільняються від сплати ЄСВ «за себе» за період з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 (шість календарних місяців). Платникам слід знати, не зважаючи на відсутність сплаченого внеску, такі періоди включаються до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. У разі, якщо платник єдиного податку І групи вирішив скористатися пільгою і не платити ЄСВ, то в річному Звіті з ЄСВ за 2020 рік та у майбутньому звіті за 2021 рік він не відображає суми ЄСВ за зазначені вище періоди як нараховані до сплати. Якщо ж ФОП не бажає користуватися цією пільгою, то він і сплачуватиме ЄСВ у звичайній сумі та у звичайні строки, і у річній звітності відобразить такі суми ЄСВ до сплати.

Отже, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня, з 01 по 31 травня та з 01 по 31 грудня 2020 року у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, показники графи 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Форма № Д5 (річна)) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями (далі – Звіт), заповнюються таким чином:

– фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

– фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць;

– членами фермерського господарства – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску.

Водночас, у графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску, заповнюються на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону № 2464 та розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями.

Графа 5 – проставляється ставка ЄСВ «22» навіть у тих місяцях, коли діяло звільнення.

Графа 6 – зазначається сума нарахованого ЄСВ. Якщо платником прийнято рішення скористатися пільгою про звільнення від сплати ЄСВ, у звільнених місяцях графа не заповнюється.

Крім того, звертаємо увагу, на те, що відповідно до п. 14 прим. 5 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями для фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня,з 01 по 31 травня та з 01 по 31 грудня 2020 року на підставі п. 9 прим. 10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Нагадуємо, що фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Відповідно, останній термін подачі Звіту за 2020 рік – 10 лютого 2021 року.

ДПС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах