21981
18:55 11.012021

З 1 січня 2021 року підприємці вестимуть облік доходів і витрат по-новому

Економіка 3683

Законом України від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон № 786) зокрема, викладено в новій редакції п. 177.10 ст. 177 та п. 178.6 ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо ведення обліку доходів і витрат фізичними особами-підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Так, встановлено, що з 01.01.2021 фізичні особи-підприємці і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

До 01.01.2021 фізичні особи-підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, для ведення обліку доходів і витрат використовували Книгу обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Книга). Форма Книги та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.03.2013 за № 481 (далі – наказ № 481). Для ведення Книги у паперовому вигляді фізичні особи-підприємці подавали до контролюючого органу за місцем свого обліку прошнурований примірник Книги для її реєстрації.

З метою приведення у відповідність нормативно-правових актів Міністерства фінансів України до ПКУ та Закону № 786 Міністерством фінансів України за участю Державної податкової служби України розроблений проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами-підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність та Порядок її ведення» (далі – проект наказу), який на даний час проходить процедуру погодження у зацікавлених центральних органах виконавчої влади.

Проектом наказу передбачається затвердження типової форми, за якою здійснюватиметься облік доходів і витрат, та порядку ведення такого обліку для відповідних категорій само зайнятих осіб, а також втрату чинності, наказу № 481.

Зміни запроваджені Законом № 786 щодо форми обліку і витрат не скасовують обов’язку дотримуватись платниками вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання у відповідності до ст. 44 ПКУ.

Таким чином, до набрання чинності відповідного наказу Міністерства фінансів України, фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, у тому числі новостворені, на підставі первинних документів можуть продовжувати/вести облік доходів і витрат у Книгах за попередньо визначеною формою наказом № 481, без реєстрації у контролюючому органі за місцем свого обліку.

ДПС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах