21748
12:10 3.122020

В Ужгороді реставрують греко-католицький кафедральний собор за європейські кошти

Економіка 34349

У приміщенні Ужгородського греко-католицького Кафедрального Собору, у відновленому Консисторіальному залі для урочистих подій резиденції Мукачівських єпископів відбулося засідання Наглядової ради щодо реставрації у рамках проекту транскордонного проєкту «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини». Учасники прокоментували хід робіт та розказали про головні досягнення проміжкового періоду проєкту.

Хрестовоздвиженський собор в Ужгороді – це пам’ятка архітектури національного значення та найвпізнаваніший архітектурний символ міста. А також – головна святиня Мукачівської греко-католицької єпархії та резиденція мукачівських єпископів. Він є однією з найбільш ранніх пам’яток барокового мистецтва в Україні. У храмі представлено цілий комплекс настінного живопису відомих митців Андрія Тртіни, Фердинанда Видри та Йосипа Бокшая.

Владика Ніл (Лущак Юрій), Апостольський Адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії зауважив, що учасники заходу перебувають у Консисторіальному залі, який теж був відреставрований кілька років тому. «Тепер відбувається реставрація настінного живопису головної нави Кафедрального собору -пам’ятки архітектури і перлини Ужгорода, – каже владика Ніл. – Цей розпис був виконаний славним художником Йосипом Бокшаєм, нині він у пошкодженому стані». За совами владики Ніла, реставраційні роботи почалися з єпископської каплиці ще у 2009 році, потім почали роботи в Кафедральному соборі, закінчена реставрація святилища за іконостасом, де священики відправляють божественні літургії. «Розпис Бокшая, який відновлюють дуже пошкоджений, це дуже потрібно, щоб наші вірники і також багато людей, які відвідують Ужгород, могли побачити ту красу оновлену», – зауважив владика Ніл.

о. Петро Береш, керівник проекту «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини» нагадав, що підготовчі роботи з реставрації розпочалися ще з ініціативи владики Мілана. Вдалося повністю оновити дах собору. «Тепер відбувається реставрація головної нави, іконостасу, водночас проходять реставраційні роботи у Кошицькому кафедральному римо-католицькому соборі, оскільки це міжнародний проєкт. Це поєднання двох міст, які завжди мали дуже близьку історію», – додав о.Петро Береш.

У рамках проекту проходить реставрація Урбанової вежі у м. Кошице (Словаччина), в також інтер’єру Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору в м. Ужгороді. Проект, що співфінансується з коштів гранту Європейського Союзу, передбачає проведення реставрації настінного живопису, відновлення дерев’яних елементів іконостасу та вівтаря. Про це розповів Євгеній Лукша, менеджер проєкту «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини». «Роботи в храмі веде переможець міжнародного тендеру – Підприємство об’єднання громадян «Центр-Комплекс» за реставраційним проектом, опрацьованим Науково-дослідним сектором Львівської національної академії мистецтв. Загальна кошторисна вартість реставраційних робіт становить 11 940,0 тис. грн. На реалізацію заходів та проведення реставрації передбачено 3 роки», – каже Євгеній Лукша.

Михайло Приймич, експерт-мистецтвознавець проекту зауважив, що під час робіт були зроблені чимало відкриттів. «Ми не могли уявити, що зможемо побачити живопис 18-го століття. Консисторіальний зал був відкриттям не тільки у нас, але й у Словаччині, Угорщині, ніхто про цей живопис навіть не здогадувався. Наш собор – це є унікальна пам’ятка з багатьох позицій. Він є візиткою Ужгорода, саме звідси починається освіта і наше культурне відродження», – каже Михайло Приймич. Проект реставрації собору почав втілюватися ще кілька років тому. В 2011 році було відкрито живопис відомого європейського майстра 18 ст. Андрія Тртіни. Загалом розписи у соборі здійснювалися відомими митцями у різні роки: етапи у різних роках: Франциском Феком (1779 р), Фердинандом Видрою (1858 р.) та Йосипом Бокшаєм.

За словами Михайло Приймича, у 2017-2018 роках за кошти Міносвіти розробили проектно-кошторисну документацію. Відтак вже були підстави подаватися на європейський грант. Частина живопису Фердинанда Видри збереглася під роботою Йосипа Бокшая. «Бокшай, можливо, найкращий церковний художник не тільки Закарпаття, – каже Михайло Приймич. – Його розпис собору у 1939 році – це понад 79 квадратів. Цей монументальний живопис був завершений за 1 рік».

Детальніше про реставраційні роботи розповів Василь Карпів, керівник реставраційних робіт, підприємство об’єднання громадян «Центр-Комплекс». «Мета реставрації – це збереження культурних надбань спадщини попередніх епох, – каже експерт. – Різні етапи перебудови, перемалювань зачепили цей храм, але для реставраторів це дуже цікаво. Як і для науковців. Об’єкт неординарний, це національний рівень».

Він зауважив, що проект дуже довго починався у плані підготовки: з 2015-16 років. До того були первинні процеси реставрації: 2011 рік- головної нави, 2009 – каплиці Й.Бокшая, 2013- усієї каплиці. Зараз реставратори працюють над відновленням розпису головної нави Кафедрального собору, який повинні завершити протягом 2 років.

Транскордонний проект «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини», продовжує свою реалізацію в містах Ужгород (Україна) та Кошице (Словаччина).

У рамках проекту проходить реставрація Урбанової вежі у м. Кошице (Словаччина), в також інтер’єру Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору в м. Ужгороді. Проект, що співфінансується з коштів гранту Європейського Союзу, передбачає проведення реставрації настінного живопису, відновлення дерев’яних елементів іконостасу та вівтаря.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах