21713
18:47 26.112020

Закарпаття спільно з Угорщиною, Румунією та Словаччиною розробляє план мобільності прикордонних регіонів. Відео

Економіка 15716

Про план мобільності прикордонних регіонів України, Румунії, Словаччини та Угорщини говорили нині під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі. Проект передбачає розвиток залізничного сполучення, в тому числі Інтерсіті, розвиток малої авіації, річкове, автомобільне та вело-сполучення, а також вивчення можливостей створення інтермодальних транспортних хабів тощо.

Про це розповіла нині Наталія Носа,  керівник Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР».

– Унікальність цього проекту в тому, що це перша спроба об’єднати наші стратегічні плани, які нині існують на рівні розвитку транспортної інфраструктури з боку прикордонних регіонів, – розповідає Наталія Носа. – У нашому проекті беруть участь органи самоврядування: Саболч-Сатмар-Берег в Угорщині, Кошицький самоврядний край в Словаччині, рада повіту Марамуреш Румунія, Сату-Маре Румунія, а також Служба автомобільних доріг у Закарпатській області. Сьогодні ми офіційно відкрили наш проект. Відбулася стартова зустріч партнерів із залученням експертів із різних інфраструктурних тематик. Зокрема, були експерти у сфері просторового планування, екологічних питань, агенції регіонального розвитку, експерти які займаються плануванням територій. Саме вони надали нам формат, як надалі ми будемо працювати спільно з нашими угорськими, словацькими, румунськими партнерами. Специфіка заключається у тому, що в кожному регіоні є свої плани мобільності, які включають в себе авіаперевезення, малу авіацію, залізницю, розбудову пунктів пропуску. Тобто є багато питань, які потребують узгоджених рішень і які ми готові підняти на експертному рівні. У проекті існує і техніко-економічне обґрунтування. Бо планувати розвиток транспортної інфраструктури не розуміючи навантаження по ту чи іншу сторону кордону – неефективне.

Тож, за словами пані Наталі, Закарпаття спільно з угорськими, румунськими та словацькими колегами, розробить спільний документ про розвиток інфраструктури прикордонних регіонів, який в подальшому направлять на погодження в регіональні та національні органи влади. Створений план повинен бути до 2022 року. 

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах