21529
12:30 7.112020

Місцеві бюджети закарпатських громад можуть втратити близько 130 млн. грн.

Економіка 5152

Асоціація міст України стурбована черговою законодавчою ініціативою, що порушує принципи податкового законодавства. Насамперед це стосується недопущення звільнення від сплати земельного податку окремих суб’єктів господарювання, зокрема АТ «Укрзалізниця».

Слід зазначити, що таку позицію підтримав Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики при опрацюванні законопроєкту №4101-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Закарпатського РВ Асоціації міст України, розповідає, що надходження від земельного податку, який сплачує АТ «Укрзалізниця», є вагомими для значної частини бюджетів закарпатських територіальних громад, тому прийняття даного законопроєкту негативно позначиться на фінансовій спроможності громад. До прикладу, питома вага надходжень земельного податку по Укрзалізниці у бюджеті смт Батьово складає 80% (10,3 млн грн), смт Воловець – 38% (6,4 млн грн), м. Чоп – понад 8% (6,1 млн грн), Мукачівської ОТГ – 3,3% (24,6 млн грн), м. Берегове – 3,3% (4,8 млн грн), м. Ужгород – 0,7% (7,1 млн грн). Загалом втрати місцевих бюджетів у Закарпатській області складуть близько 130 млн. грн, а в Україні – 5 млрд. грн.

Слід зауважити, що в результаті реформи місцевого самоврядування територіальні громади отримали право самостійно встановлювати місцеві податки та збори і пільги по них, серед яких – земельний податок. Тим більше, що підтримка державного платоспроможного монополіста за рахунок місцевих бюджетів є неприпустимою. Це обов’язок власника – держави.

Тому так важливо, щоб народні депутати не підтримували законопроєкт №4101-д в частині звільнення земель залізниць від сплати земельного податку, або передбачили компенсації з державного бюджету зазначених втрат місцевим бюджетам відповідно до ст. 142 Конституції України, статей 97, 103 Бюджетного кодексу України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах