21252
12:34 5.102020

Нацбанк дозволив відкривати банківський рахунок із паспортом у смартфоні

Економіка 2527

Національний банк України (НБУ) дозволив відкривати банківський рахунок використовуючи електронний паспорт, що завантажений у мобільний додаток «Дія». Відтак, НБУ спростив процедуру віддаленої ідентифікації та верифікації банківських клієнтів. Про це повідомляють на офіційному сайті держустанови.

Відтепер під час дистанційного відкриття рахунку в банку громадянам не потрібно фізично пред’являти ID-картку або біометричний закордонний паспорт, якщо вони мають цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку «Дія». Цифровий паспорт – це цифровий аналог паперових документів. Цифровий паспорт надійніший, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Він дає можливість отримувати надійні дані про користувача із офіційних державних реєстрів.

Скористатися цим методом зможуть усі українці, які мають біометричні документи – ID-картку та закордонний паспорт. Для цього їм потрібно встановити застосунок «Дія» на свій смартфон та верифікуватися для отримання цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта за допомогою Системи BankID НБУ.

Загалом процес дистанційного відкриття рахунку виглядатиме так:

  • банк запропонує потенційному клієнту ідентифікуватися в «Дії» через Систему BankID НБУ;
  • після вдалої ідентифікації у клієнта відобразяться цифрові документи, відповідно до даних, що містяться в державних реєстрах;
  • через захищені канали банк отримає дані клієнта та додатково здійснить його фотофіксацію методом розпізнавання реальності особи;
  • після цього клієнт зможе користуватися послугами банку.

Крім того, клієнт може поділитися копією цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта і у відділенні банку. У Нацбанку переконують – це зменшить час обслуговування клієнта, адже не потрібно буде робити копії паспорта, як це відбувається зараз. Такий вид відкриття рахунку стає єдиною можливістю для фінансових установ дистанційно перевірити ідентифікаційні дані громадян, що містяться в державних реєстрах.

Міністерство цифрової трансформації України планує запустити цей механізм після проведення тестування функціоналу. Водночас банкам знадобиться час для підключення до систем Міністерства цифрової трансформації та налаштування операційних процесів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах