21060
20:59 8.092020

Що треба знати про права споживача та їх захист

Економіка 3507

Вирушаючи до магазину чи іншого закладу торгівлі, користуючись послугами певних служб, ми, звісно, сподіваємося, що придбаний товар чи отримані послуги відповідатимуть нашим очікуванням. Але так, на жаль, буває не завжди. Опинившись у неприємній ситуації, коли товар виявився з простроченим терміном придатності, зіпсутим, несправним тощо, послуга виконана неякісно або в крамниці продавець повівся неввічливо чи змусив платити за випадково розбитий товар, багато хто не поспішає відстоювати своє право споживача.

Дехто просто не знає своїх прав, частина не хоче зчиняти галас. А саме цим і користуються недоброчесні продавці й виробники. Спробуємо провести невеличкий правовий «лікбез».

Що вважається порушенням прав споживача?

– порушення будь-яким чином права на свободу вибору продукції;

– порушення свободи волевиявлення споживача та/або висловлене ним волевиявлення;

– нав’язування умов, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами та/або виконавцями, ненадання споживачеві однакових гарантій відшкодування шкоди;

– порушення принципу рівності сторін договору;

– обмеження права споживача на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про відповідну продукцію;

– реалізація продукції, яка є небезпечною, неналежної якості, фальсифікованою;

– визначення ціни продукції неналежним чином;

– несвоєчасна передача документів, які підтверджують виконання договору, споживачу.

Як довести, що  права споживача порушені?

Засобами доведення можуть слугувати: квитанція; товарний або касовий чек; квиток; талон; інший розрахунковий документ; договір або інший письмовий документ.

Увага! У разі виявлення таких порушень, обов’язково слід звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області області за адресою: м. Ужгород, вул. Минайська 39а.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах