21002
21:02 30.082020

На Закарпатті триває збір ожини. Фото

Економіка 40465

На Закарпатті триває сезон збору ожини. У низинних районах  ягода достигла у середині серпня, а в гірських – тільки днями. Плодоносить на тернових кущах обабіч доріг, полів, у гущах та лісах. Дехто вирощує і городню, бо ж знає, що ожина багата на вітаміни та поживні речовини.

У деяких населених пунктах ожину називають чорницею. Господині полюбляють готувати із неї компот, сироп, джем, леквар.

 – Маю багато чорничних рецептів, – розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктиву» Віолета Тарасівна з Мукачева. – Мої хлопці кучеряві, золоті бабчині онуки люблять десерти з різних ягід. Минулого тижня назбирали три великі відра. Зробила сироп, джем, наварила леквару. Взимку буде чим ласувати і з чим готувати ґомбовці, штруґлі.

На цих дарах природи неліниві закарпатці можуть заробити гроші і поповнити сімейний бюджет. У селах діють пункти прийому. За кілограм платять у середньому 15 грн. Зранку до обіду можна назбирати щонайменше 10 кілограм. На ринках області літр чорних ягід продають по 20-25 грн.

 – Спробуй вижити в городі на 2,5 тисячі пенсії, – бідкається 60-річна пані Тамара з Ужгорода. – Тому намагаюся заробити копійку як лише можна: в довколишніх селах збираю лікарські трави, гриби, ожину. Свій крам продаю на Зеленому базарі. Минулого четверга в Оноківцях назбирала сім літрів. Вторгувала 150 гривень. Тяжко збирала, напеклася на сонці, руки поколола, подряпала, але щаслива, бо купила продукти, приготувала поливку, голубці, спекла поргоньош і ми з чоловіком відсвяткували Успіння Пресвятої Богородиці.

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, чорниці збирають як діти, так і дорослі. У зв’язку з коронавірусом багато заробітчан лишилися роботи.

– У нашому селі тирня росте всюди. Хочеш мати гроші, бери відро в руки і йди збирай чорниці. Кози собі пасуть, а я збираю чорниці. За півтори години  п’ятилітрове відро повне, а це щонайменше три кілограми. І кози ситі, і гроші в жебі, – ділиться радісними емоціями Іван Савко.

У лісі зустріли 12-річну дівчинку. Розповіла, що збирає чорниці, бо має стимул – хоче купити собі наушники та спортивний костюм з кросівками для уроків фізкультури. Уже відклала 520 грн.

Деякі родини  приносять на пункт прийому по 25-40 літрів.

Ожина плодоноситиме протягом вересня, отож любителі смачних чорних ягід можуть зробити запаси на зиму та поповнити гаманець «чорничними» грошима.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах