20937
17:57 28.082020

Як законно вивезти з України культурні цінності і які предмети до них відносяться?

Економіка 7128

Виїжджаючи за кордон, громадяни інколи вивозять рідкісні картини, старовинні ікони, що представляють культурну цінність та на які необхідно дозвільні документи, бо підлягають обов’язковому декларуванню.

Тож, про що варто знати, аби уникнути проблем на кордоні, консультує начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Держмитслужби Василь Татош.

– Перш за все, варто пам’ятати, що при виборі «зеленого коридору» для переміщення через митний кордон України громадяни заявляють про те, що наявні у них товари не підлягають письмовому декларуванню (оподаткуванню), не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території. Відповідно до частини першої статті 374 Митного кодексу України товари (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які відповідно до статті 197 цього Кодексу встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України, і випадків, передбачених частиною другою цієї статті) та не є об’єктами оподаткування митними платежами. Такі товари можуть бути призначені для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України такі товари у вищезазначених обсягах та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення або вивезення і не підлягають письмовому декларуванню.

– Як визначити особі, які предмети відносяться до культурних цінностей, а які ні?

– Наказом Міністерства культури і мистецтв України затверджено Інструкцію про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України. У додатку 1 до цієї Інструкції наведено Перелік сувенірних виробів, предметів культурного і вжиткового призначення серійного й масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон не потрібен. До зазначеного Переліку, зокрема, належать сучасні предмети релігійного призначення різної конфесійної належності, виготовлені друкованим способом ікони, а також хрести, лампади, підсвічники й інші предмети релігійного призначення тиражного виробництва. Пропуск через митний кордон України вищезазначених товарів здійснюється без дозволів інших державних органів.

У разі потреби, для участі у здійсненні митного контролю можуть залучатися спеціалісти та експерти. За власним бажанням залучення спеціалістів та експертів може здійснювати декларант/власник товару.

Належність твору мистецтва, який буде вивезено з України, до творів сучасного мистецтва, що не представляють культурної цінності, може бути підтверджено шляхом надання митному органу відповідного висновку експерта (мистецтвознавця).

– Які документи необхідно мати при собі при переміщенні культурних цінностей?

– Для вивезення за межі митної території України необхідно отримати свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України і відповідно (ввезення) вивезення таких товарів підпадає під обмеження, встановлені статтею 197 Кодексу. З 01 грудня 2018 року виключно Міністерство культури України здійснює видачу свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України. Вказану послугу громадяни можуть замовити на Єдиному державному порталі адміністративних послуг (https://my.gov.ua/service/). Дане Свідоцтво є підставою для пропуску зазначених у ньому культурних цінностей через митний кордон України. Такі товари підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та переміщення їх через митний кордон України можливо через канал, позначений символами червоного кольору («червоний коридор»).

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах