20913
11:18 25.082020

Які категорії громадян можуть ввезти легкові автомобілі без сплати митних платежів

Економіка 4117

Одним із актуальних питань, з якими звертаються громадяни до митниці, є звільнення від оподаткування митними платежами. Тож, які категорії громадян можуть ввезти легкові транспортні засоби без сплати митних платежів, – консультує начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Держмитслужби Василь Татош.

Особливості митного оформлення легкових транспортних засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу, визначено статтею 377 Митного кодексу, незалежно від їх вартості, підлягають письмовому декларуванню та митному оформленню в порядку, встановленому Мінфіном, з оподаткуванням ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, акцизним податком і податком на додану вартість за ставками, встановленими Податковим кодексом України.

Правила митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджено наказом Держмитслужби від 17.11.2005 № 1118.

Відповідно до частин 5-6 статті 265 Митного кодексу:

  • декларант може здійснювати декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення самостійно або уповноважувати інших осіб на здійснення декларування від свого імені;
  • декларування товарів, що належать громадянам, може здійснюватися цими громадянами або іншими громадянами, уповноваженими на це власниками зазначених товарів нотаріально посвідченими дорученнями.

Встановлення та скасування податків і зборів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, а також Верховною Радою АР Крим, сільськими, селищними, міськими радами у межах їх повноважень, визначених Конституцією України та законами України (п. 4.4 ст. 4 Податкового кодексу).

Тож, які категорії громадян можуть претендувати на безкоштовне розмитнення?

Слід зазначити, що відповідно до статті 8 цього Кодексу в Україні встановлюються загальнодержавні та місцеві податки та збори. До загальнодержавних належать податки та збори, встановлені вищезазначеним Кодексом і є обов’язковими до сплати на усій території України, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а до місцевих належать податки та збори, встановлені відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, визначених Податковим кодексом, рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, і є обов’язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

Вітчизняним законодавством передбачено можливість отримання на пільгових умовах громадянином автомобіля, визнаного гуманітарною допомогою.

Відповідно до частини першої ст. 6 Закону від 22.10.1992 № 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» визнання товарів (робіт, послуг) гуманітарною допомогою здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей.

Забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою, здійснюється на умовах, передбачених законом, відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999.

Чи є ще категорії громадян, що можуть скористатися пільгами при ввезення автівок?

Також положеннями статті 374 Митного Кодексу України визначено, що при ввезенні (пересиланні) на митну територію України громадянами звільняються від оподаткування митними платежами легкові транспортні засоби, призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб громадянина та початкового облаштування, що ввозяться (пересилаються) громадянами у зв’язку з переселенням на постійне місце проживання в Україну.

Для можливості здійснення випуску у вільний обіг транспортного засобу особистого користування зі звільненням від оподаткування митними платежами повинні виконуватися наступні умови:

  • ввезення (пересилання) громадянами у зв’язку з переселенням на постійне місце проживання в Україну протягом шести місяців з дня видачі документа, що підтверджує право громадянина на постійне проживання в Україні;
  • ввезення легкового транспортного засобу у кількості не більше однієї одиниці на кожного громадянина, який досяг 18-річного віку;
  • документальне підтвердження того, що до дня видачі цього документа громадянин проживав на території країни, з якої він прибув, не менше трьох років;
  • транспортний засіб особистого користування, що класифікується в одній із товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД (у кількості однієї одиниці на кожного громадянина, який досяг 18-річного віку), за умови документального підтвердження того, що до дня видачі документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні, громадянин був власником (або співвласником) такого транспортного засобу не менше одного року;
  • транспортний засіб перебував за вказаним громадянином на постійному обліку (реєстрації) у відповідних реєстраційних органах країни постійного місця попереднього проживання громадянина не менше одного року, якщо даний транспортний засіб підлягає реєстрації в цій країні.

Відповідно до пункту 5 ч. 10 статті 374 Митного кодексу України звільняються від оподаткування митними платежами автомобілі у кількості не більше однієї одиниці, що входять до складу спадщини за законом, відкритої за межами України на користь резидента, у разі підтвердження її складу органами, що вчиняють нотаріальні дії у країні її відкриття. Зазначене підтвердження підлягає засвідченню або легалізації у відповідній закордонній консульській установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України;

Звільняються від оподаткування митними платежами легкові автомобілі у кількості не більше однієї одиниці згідно з пунктом 6 ч. 10 ст. 374 Митного кодексу України, одержані громадянами-резидентами у вигляді нагород і призів на міжнародних змаганнях, конкурсах за межами митної території України, за умови документального підтвердження факту нагородження нотаріальними органами відповідної країни. Зазначене підтвердження підлягає засвідченню або легалізації у відповідній закордонній консульській установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України;

Підсумовуючи вищевикладене, можливість ввезення транспортного засобу із звільненням від оподаткування митними платежами мають такі категорії громадян:

– особи з інвалідністю, що забезпечуються легковими автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою відповідними органами соціального захисту населення;

– громадяни, що ввозяться (пересилаються) легковий автомобіль у зв’язку з переселенням на постійне місце проживання в Україну;

– громадяни-резиденти, на користь яких відкрито спадщину за межами України;

– громадянами-резиденти, що отримали транспортні засоби у вигляді нагород і призів на міжнародних змаганнях, конкурсах за межами митної території України.

Пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах