20893
21:53 20.082020

Томатна міль вже в Україні, тож існує загроза потрапляння її на Закарпаття

Економіка 5216

Томати, як і будь-які інші овочі та фрукти, можуть «хворіти». Особливо небезпечною для помідорів є «томатна міль». Її батьківщина – регіони Центральної та Південної Америки, де вона широко розповсюджена. Шкідник має кілька назв: американська томатна міль, томатний листовий мінер, американський томатний точильник.

Перші відомості про неї з’явилися на Європейському континенті в Іспанії у 2006 р. У 2010 році південноамериканська томатна міль (ПАТМ) вже була виявлена в Болгарії, на Кіпрі, у Німеччині, Іспанії, Угорщині, Ізраїлі, Туреччині та на території України в помідорах, завезених з Іспанії та Нідерландів.

Томатна міль пошкоджує рослини пасльонових у будь-якій фазі – від початку до повного дозрівання врожаю. Крім томатів, вона пошкоджує баклажани, перець, фізаліс, картоплю та багато дикорослих і декоративних рослин роду пасльонових. Об’єктом харчування для томатної молі може бути велика кількість рослин. На новій території вона може пошкоджувати місцеві види рослин, які раніше не виступали для неї об’єктом харчування.

На молодих рослинах гусениця пошкоджує листя, стебла, пагони, квіти томатів, а пошкодження плодів спостерігається на всіх стадіях їх дозрівання. У важких випадках пошкодження гусінь може повністю з’їдати листя томатів, залишаючи при цьому тільки жилки. Перед лялькуванням гусениця плете шовковий кокон або робить його у вигляді згорнутих листків. Вона не впадає в діапаузу до тих пір, поки є доступний харчовий ресурс.

Останнім часом томатну міль почали виявляти вже на сході України, тому існує загроза занесення шкідника на Закарпаття.

Враховуючи велику шкідливість південноамериканської томатної молі, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Реальну загрозу становить можливість проникнення цьо­го шкідника до овочевих теплиць, особливо якщо до них потрапляють плоди чи тара імпортного походження. І якщо в теплиці, у разі виявлення шкідника, його можливо знищити за один – два роки (провести, наприклад, виморожу­вання і зміну культури), то у відкритому ґрунті це зробити буде надзвичайно складно у зв’язку з особливостями розвитку молі.

Увага! При виявленні ознак пошкодження рослин південноамериканською томатною міллю слід негайно повідомити про це управління фітосанітарноної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області за адресою: вул. Головна, 53, с. Оноківці, Ужгородський район, тел.: 0 (312) 73-96-85, e-mail: fito3@zak-dpss.gov.ua або fitoinspek@gmail.com.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах