20873
18:54 18.082020

Як діяти закарпатцям, які тимчасово ввезли в Україну авто і не змогли вчасно його вивезти через ДТП, або вчасно доставити у місце призначення?

Економіка 3397

До Закарпатської митниці Держмитслужби часто звертаються громадяни за консультацією, як діяти у разі недотримання термінів перебування автомобілів, тимчасово ввезених в Україну, якщо, наприклад, потрапили у ДТП, чи через інші обставини непереборної сили, і не змогли вчасно доставити транспортний засіб у митницю призначення або вивезти його за межі України.

На що варто зважати при зазначених обставинах, розповів керівник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Держмитслужби Василь Татош.

– При тимчасовому ввезенні іноземних транспортних засобів особі, яка їх ввозить, слід пам’ятати, що автівки знаходяться під митним контролем протягом усього терміну їх перебування на митній території України.

Тимчасове ввезення або транзит транспортних засобів тягне за собою автоматичне виникнення обов’язків у особи, відповідальної за дотримання відповідних митних режимів. Відповідно до частини 6 ст. 380 Митного кодексу України,тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог митного законодавства, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Всім особам, відповідальним за дотримання митних режимів тимчасового ввезення чи транзиту, рекомендую детально ознайомитися із положеннями Митного кодексу України за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text

– Як повинен діяти громадянин, який через ДТП або інших обставин не може вчасно вивезти авто з України?

– У разі, якщо під час перебігу терміну тимчасового ввезення, транспортний засіб не може бути вчасно вивезений за межі митної території України внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, особа, відповідальна за дотримання митного режиму тимчасового ввезення, зобов’язана терміново (до завершення встановленого терміну зворотного вивезення) повідомити найближчий митний орган про обставини подій, у зв’язку з якими виникла неможливість вчасного вивезення транспортного засобу, та місцезнаходження транспортних засобів.

Частиною сьомою ст. 380 Митного кодексу визначено, що у разі втрати чи повного зіпсування тимчасово ввезених транспортних засобів особистого користування внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили перебіг строку тимчасового ввезення зупиняється за умови надання органам доходів і зборів власниками таких транспортних засобів достатніх доказів їх втрати чи зіпсування. Дозволяється поміщення таких транспортних засобів у митний режим знищення або руйнування.

Підтвердження факту аварії чи дії обставин непереборної сили повинно здійснюватись відповідно до розділу VIII Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого наказом Міністерства фінансів України, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України. Із положеннями цього документу можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1669-12#Text

– А як щодо невчасного вивезення транспортного засобу, ввезеного із-за кордону, у разі аварії?

– Пунктами 5, 6 розд. VIII Порядку № 657 визначено, що у випадку аварії чи дії обставин непереборної сили особа, відповідальна за виконання вимог законодавства України з питань державної митної справи щодо товарів чи транспортних засобів, що перебувають під митним контролем (власник товару або уповноважена ним особа, перевізник чи особа, відповідальна за дотримання митного режиму), повинна звернутись до митного органу, в зоні діяльності якого перебувають ці товари, транспортні засоби, із письмовою заявою, яка повинна містити відомості, що надають можливість ідентифікувати товари, транспортні засоби як такі, що перебувають під митним контролем, а також інформацію про час, місце, обставини та наслідки аварії чи дії обставин непереборної сили, а в подальшому до митного органу, яким здійснюється контроль за цим транспортним засобом (митниця оформлення транспортного засобу при ввезенні його на митну територію України).

Залежно від характеру аварії чи обставин непереборної сили документи, що підтверджують їх наявність і тривалість дії, можуть видаватися державними органами, місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, іншими спеціально вповноваженими на це державними органами, а також уповноваженими на це підприємствами, установами та організаціями відповідно до їх компетенції.

Документи (рішення, акти, довідки тощо), що підтверджують факт аварії чи дії обставин непереборної сили, що мали місце за межами митної території України, мають бути засвідчені на території, де мала місце така аварія чи обставина непереборної сили згідно з вимогами законодавства відповідної країни.

Документи, складені або засвідчені компетентними органами (установами) країн, з якими Україна має договори про правову допомогу і якими передбачена відмова від легалізації документів, приймаються до розгляду митними органами України без легалізації у консульських установах України.

В інших випадках, крім зазначених у абзаці другому цього пункту, документи, складені або засвідчені компетентними органами (установами) іноземних країн, мають бути легалізовані консульською установою України за кордоном.

У разі відсутності консульської установи України в країні видачі документів документи можуть бути засвідчені у найближчій консульській установі України, повноваження якої офіційно розповсюджуються на територію країни видачі документів.

Пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах