20686
21:42 18.072020

Елітні авто, брендовий одяг, ноутбуки й телефони: що найчастіше приховують від митного контролю громадяни?

Економіка 4697

Які найбільше порушення на кордоні фіксують митники за останній період, що саме вилучають у недобросовісних громадян та яке покарання застосовують до них, – в ексклюзивному коментарі розповість начальник управління запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил Закарпатської митниці Держмитслужби Богдан Яворський.

– Розкажіть, будь ласка, які напрацювання має очолюваний Вами підрозділ митниці за останні 6 місяців?

– За  І півріччя 2020 року працівникам управління запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил запроваджено 168 справ на суму майже 140 мільйонів гривень. 

– Які найбільше порушення фіксуєте на кордоні і яке покарання вони передбачають?

– Найбільш характерними порушеннями в зоні діяльності митниці є порушенням громадянами термінів доставки транспортних засобів до митниці призначення; недекларування товарів, транспортних засобів; перевищення строку тимчасово ввезення або тимчасового вивезення товарів; переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю. Приміром, стаття 483 Митного кодексу України. Це – переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості. Зазначені протиправні дії тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами, що використовувалися для переміщення товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. Також серед порушень, які часто фіксують митні інспектори на кордоні, це – недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України. Тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей про вищезазначені товари, які підлягають обов’язковому декларуванню. За статтею 472 відносно порушника митних правил накладається штраф в розмірі 100% вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією. Крім цього, достатньо часто фіксуємо порушення порядку проходження митного контролю у зонах спрощеного митного контролю. Тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через “зелений коридор”, товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України. Зазначені протиправні дії за статтею 471 передбачають накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, – також конфіскацію цих товарів.

– А як щодо сумлінних підприємців, які здійснюють зовнішньоекономічні операції в зоні діяльності Закарпатської митниці? Чи є порушники?

– На жаль, є. Так, за результатами здійснення моніторингу баз даних попередніх декларацій та попередніх повідомлень, а також експортних декларацій, вивезення товарів було поставлено на контроль 25 «ризикових» зовнішньоекономічних операцій для відпрацювання. Серед них: 21 – імпортні, 2 – експортні та 2 – транзитні. В результаті запроваджено 3 справи про порушення митних правил на загальну суму понад 1, 4 млн грн. Найбільш резонансним затриманням було вилучення 257 мобільних телефонів на суму 1,2 млн грн.

– Майже щодня митниця звітує про затримані на кордоні  іномарки, які після складення протоколів відправляються на склад митниці. Які саме порушення фіксують митні інспектори?

– За останні 6 місяців поточного року в пунктах пропуску в зоні діяльності Закарпатської митниці за результатом аналізу баз даних митниці, додатковому опрацюванні поданих в пунктах пропуску документів було запроваджено 13 справ про ПМП на суму майже 120 млн грн. Приміром, вилучено кілька автомобілів різних моделей через неправдиві дані щодо вартості. Митники виявили подвійний пакет документів.

Також вилучено 3150 шт автозапчастин на суму понад 1,8 млн грн через подання документів, в яких були неправдиві відомості щодо кількості та вартості товару. Був випадок, коли у вантажному відсіку напівпричепу серед іншого заявленого товару виявлений не заявлений в товаросупровідних документах сир, тунець консервований загальною вагою 1702,6 кг на суму понад півмільйона гривень з приховуванням від митного контролю. Серед дорогих іномарок вилучено броньований «Мерседес Бенц, S600 GUARO», 2015 р.в., вартістю 4,8 млн грн через подання митному органу підробленого документа – інвойсу, що містить неправдиві дані щодо відправника та продавця товару. Також складено протокол відносно громадянина, який завіз з підробленими документами елітний «Порше Каєн», 2013 р.в. ціна якого сягає 1 млн грн. Вилучено дороговартісне обладнання для фармпромисловості на суму 14,6 млн грн через неправдиві відомості щодо відправника та вартості Поповнили склад митниці мобільні телефони, ноутбуки. Так, під виглядом задекларованого товару «запчастини» виявлено 5206 шт мобільних телефонів, ноутбуки, планшети, годинники на загальну суму 93,5 млн грн. Також до рішення суду на складі митниці знаходиться не задекларований брендовий одяг, на суму понад півмільйона гривень.

– Ну і на останок, як співпрацюєте з митницями інших держав, і чи є результати?

– Звісно є. За півріччя посадові особи управління направили 41 запит на адресу митних органів іноземних держав. За результатами їх відповідей запроваджено 9 справ на загальну суму 1,8 млн грн. Це порушення митних правил за ознаками статті 483 Митного кодексу України по факту ввезення на територію України придбаних за кордоном автівок на підставі документів, що містять неправдиві дані (підроблені доручення, перебування на постійному консульському обліку тощо). 

– Дякую за конструктивну розмову. Подальших успіхів митникам!

Розмову вела Наталія Петерварі

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини