20283
14:52 14.062020

На Закарпатті державні фітосанітарні інспектори проводять обстеження за допомогою феромонних пасток

Економіка 4903

Для проведення фітосанітарного моніторингу території Закарпатської області, виявлення регульованих шкідливих організмів та встановлення динаміки льоту, чисельності шкідливих організмів державні фітосанітарні інспектори управління фітосанітарної безпеки ГУ ДПСС краю згідно з методичними рекомендаціями у 2020 році встановили понад 500 комплектів феромонних пасток.

Моніторингом охоплені сільськогосподарські угіддя та лісові насадження у всіх зонах області. Спеціалісти проводять спостереження за розвитком майже 40 регульованих та шкідливих організмів. Метою проведення таких обстежень за допомогою феромонних пасток є вчасність виявлення карантинних та шкідливих організмів. Їх застосування дозволяє оперативно і вчасно прогнозувати появу шкідливої стадії фітофагів, контролювати динаміку чисельності та приймати рішення щодо оптимальних строків і обсягів проведення захисних заходів.

В основному застосовуються феромонні пастки для виявлення осередків поширення карантинних організмів, обмежено поширених на території області, таких, як західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte), західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg), регульованих некарантинних шкідливих організмів, зокрема каліфорнійська щитівка (Quadraspidiotus perniciosus Comst.)

Феромонний моніторинг є також важливим методом запобігання проникненню на територію області карантинних шкідників, їх своєчасного виявлення, локалізації та ліквідації.  Тож на виконання міжнародних вимог щодо фітосанітарного стану експортованої продукції спеціалісти управління фітосанітарної безпеки значну увагу приділяють обстеженню лісових насаджень. Таким чином вдається запобігти появі та розповсюдженню небезпечних лісових карантинних організмів, насамперед різних видів вусачів, короїдів, лісового похідного шовкопряду, кедрової смолівки, ясеневої смарагдової, бронзової березової златок.

Пізніше фітосанітарні інспектори проводитимуть вибірки з феромонних пасток, які направлятимуть до фітосанітарної лабораторії для визначення (підтвердження) наявності карантинних шкідливих організмів та їх чисельності. На території, де будуть виявлені карантинні організми,  запроваджуватиметься карантинний режим та проводитиметься низка фітосанітарних заходів.

На Закарпатті державні фітосанітарні інспектори проводять обстеження за допомогою феромонних пасток
На Закарпатті державні фітосанітарні інспектори проводять обстеження за допомогою феромонних пасток
На Закарпатті державні фітосанітарні інспектори проводять обстеження за допомогою феромонних пасток

Держпродспоживслужба

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини