19893
20:44 8.052020

Ситуація на ринку праці: кількість звернень закарпатців щодо працевлаштування зросла у понад три рази. Відео

Економіка 5516

Карантин перевернув життя закарпатців з ніг на голову.

Малий і середній бізнес – на межі виживання: справи кращі на підприємствах, що працюють, трохи гірші у тих, хто перевів бізнес в онлайн чи працює дистанційно.

Ну а у підприємців, які призупинили діяльність – справи кепські, адже податки, відсотки за кредити, оренду тощо ніхто не відміняв.

Чимало закарпатців стали заручниками ситуації і змушені написати заяви на чергову відпустку, чи за свій рахунок. І зараз сидять без роботи і, відповідно, і без зарплат. Ну а тим, хто до цього був у пошуках роботи – тим паче важко!

У понад три рази зросла кількість звернень закарпатців щодо працевлаштування у службу зайнятості у квітні 2020 року порівняно з квітнем 2019 –го. Це наслідки світової пандемії коронавірусу та карантину в Україні зокрема.

Змінився формат діяльності і Центрів зайнятості – згідно карантинних вимог перейшли у безконтактний режим роботи. Передбачені скриньки для подачі документів, оприлюднені адреси електронної пошти та проінструктовано людей, як це зробити у додатку «Дія». Не виходячи з дому.

Майже 8 тисяч шукачів роботи нині на обліку Закарпатського обласного центру зайнятості. А вакансій від роботодавців – трохи менше 450. Зараз найбільш затребувані професії на ринку праці Закарпаття – швачки, листоноші, патрульні поліціянти, електромонтери, робітники лісового господарства, провідники, верстатники, водії. Менше, але є потреба також у підсобних робітниках, ремонтниках, бухгалтерах, пекарях, кранівниках, трактористах, вантажниках тощо.

428 осіб за період карантину були працевлаштовані, попри те, що малий і середній бізнес призупинив роботу, – здебільшого на підприємства фінансового ринку та держлісгоспи. Наразі ситуація на ринку праці напружена.

Проте з пом’якшенням карантинних заходів, каже директор обласного центру зайнятості, ситуація поступово стабілізується. І питання, яке наразі турбує закарпатців: що будуть робити заробітчани, які повернулися додому – а їх приблизно 150-200 тисяч осіб.

За період карантину понад 4 тисячі закарпатців звернулися по допомогу у працевлаштуванні у центр зайнятості. І з кожним днем їх більше.

Проте, головне питання, яке наразі відкрите – отримати не тільки пристойну роботу, а й гідну платню.

Для довідки, середня заробітна плата у Закарпатті сьогодні – 10 тисяч гривень. Проте хоч і не багато, але вже є вакансії із заробітком у 15, 20 тисяч гривень. Тому для того, аби залишатися вдома і працювати у рідному краї, як працівники, так і роботодавці мають бути мотивовані. І тут ключову роль має зіграти держава. Варто сподіватися, що уряд, як і було обіцяно, створить передумови розвитку економіки та розробить дієву програму підтримки внутрішнього ринку праці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах