21:59 22.042020

Зміни передбачені в частині звільнення від податку на додану вартість

Економіка 2586

Законом № 540 викладено в новій редакції п.71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу. Зокрема, від оподаткування податком на додану вартість звільняються:

• операції з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронаврусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України

• операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронаврусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Пільговий режим оподаткування ПДВ, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до відповідного Переліку, незалежно від дати їх виробництва та походження, а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють так операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності. Пільга застосовується до постачання як товарів вітчизняного виробництва, так тих, що ввезені на митну територію України.

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронаврусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224.

Норми пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17 березня 2020 року, до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

У раз здійснення звільнених від оподаткування ПДВ операцій відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, положення пункту 198.5 статті 198 та статті 199 розділу V «Податок на додану вартість» Кодексу не застосовуються, та податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються.

Це означає, що платник податку, який здійснює постачання товарів, що підпадають під дію звільнення, не втрачає «вхідний» ПДВ лише через запровадження тимчасової норми.

Отже, такий платник зберігає право на визнання податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені при імпорті товарів з Переліку, при їх придбанні, або у складі товарів (робіт, послуг), або у використані їх у виробництві зазначених товарів (для виробника).

Відділ комунікацій

ГУ ДПС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах