19689
20:57 17.042020

Що потрібно знати, купуючи на ринках саджанці

Економіка 30803

Саме зараз, навесні, на ринках області пропонуються на продаж саджанці багаторічних  культур – плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду. Восени можна висаджувати яблуню, грушу, сливу, вишню, тому що вони добре приживаються як при осінній, так і при весняній посадці. Абрикос, персик та черешню краще висаджувати ранньою весною – при осінній посадці саджанці можуть вимерзнути.

Навесні бажано висаджувати і плодові кущові рослини. Аби не придбати фальсифікований садивний матеріал, споживачам варто дотримуватись певних правил під час вибору садивного матеріалу. 

Так. перед купівлею слід перевірити, чи виробник садивного матеріалу включений до Державного Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Це дасть можливість відслідкувати інформацію про сорти, які суб’єкт має право розмножувати. 

Купуючи садивний матеріал у розсадниках, які не внесені до Державного реєстру, споживач наражається на небезпеку,  адже в таких розсадниках не проводилась апробація маточних насаджень та садивного матеріалу, лабораторні дослідження на наявність вірусних та вірусоподібних патогенів, а також, за необхідності, генетичне визначення відповідності сорту. Такий садивний матеріал не має Сертифікатів, як наслідок, невідомі його сортові та товарні якості. Купивши такий саджанець, покупець не тільки не може бути впевнений у відповідності його заявленому сорту, а й може занести в свій сад різні вірусні, бактеріальні та грибкові захворювання, яких потім важко позбутись.

Згідно із Законом України «Про насіння і садивний матеріал», партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватись Сертифікатом, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу та Сертифікатом, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу. Ці документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою. Усі видані та отримані офіційно сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів, держателем якого є Міністерство  розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Дворічні та однорічні саджанці зерняткових і кісточкових культур зі сформованою кроною реалізовуються зв’язаними в пучки по 10 шт., а саджанці без крони – в пучки по 20 шт. До кожного пучка саджанців прикріплюють етикетку, на якій вказується виробник продукції, культура, помологічний і товарний сорт. Розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками. Висота однорічних яблунь, груш має бути 120 – 130 см, а кісточкових (вишня, слива, абрикос, черешня та ін.) 140 – 150 см.

Коренева шийка сортового саджанця плодових культур повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичок) або коренева поросль. Не допускаються до продажу саджанці, в яких наявне розпускання листя, підсихання крони, заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками.

Якщо споживач надає перевагу не вітчизняному, а закордонному садивному матеріалу, то йому  слід знати таке.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» існують певні вимоги до ввезення садивного матеріалу:

– сорт занесений до Реєстру сортів рослин України;

– ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України, можуть здійснюватися для селекційних, дослідних робіт і експонування суб’єктами господарювання на основі підтвердження, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва;

– наявність Сертифіката країни-експортера. 

Під час імпорту садивного матеріалу на територію України, визнаються документи про якість насіння та/або садивного матеріалу країн-експортерів, з якими Україна уклала відповідну угоду, з їх подальшою пересертифікацією згідно із законодавством.

Переоформлення документів про якість садивного матеріалу країн-експортерів  з подальшим внесенням до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал здійснюється органом із сертифікації або його підрозділом за місцем діяльності юридичної особи або фізичної особи-підприємця, яка імпортує садивний матеріал.

Увага! Відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», використання для посадки садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється. Якісний садивний матеріал є запорукою отримання здорових багаторічних насаджень та високих врожаїв.

Цей матеріал не встановлює норм права і має лише рекомендаційний характер, інформує Держспоживслужба Закарпаття.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах