19618
21:53 13.042020

Оформлення земельних ділянок для створення громадських пасовищ

Економіка 4255

Земля у сільському господарстві є головним засобом виробництва, а її законне та ефективне використання значною мірою забезпечує продуктивність господарської діяльності та фінансове благополуччя територіальних громад.

Для забезпечення потреб територіальних громад області у створенні громадських пасовищ для випасання худоби та з метою сприяння розвитку скотарства, Головним управлінням Держгеокадастру у Закарпатській області у 2019 році надано методичну допомогу органам місцевого самоврядування регіону. Зокрема,  направлено листи із рекомендаціями та покроковою схемою щодо порядку вчинення дій зі створення громадських пасовищ за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності та належного оформлення права власності (користування) на них. Методичні рекомендації розроблені на підставі Земельного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», «Про оренду землі», «Про землеустрій», «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

«Наразі, фахівці землевпорядної служби області проводять роботу з оформлення земельних ділянок для створення громадських пасовищ. Адже, забезпечення потреб територіальних громад у випасанні худоби шляхом створення громадських пасовищ за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності сприятиме розвитку самого скотарства», – заначив керівник Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Богдан Хранюк.

Так, упродовж 2020 року Головним управлінням Держгеокадастру у Закарпатській області надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення 49 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для створення громадських пасовищ на загальну площу – 805,5217 га. Разом з тим, затверджено проекти землеустрою на 9 земельних ділянок для створення громадських пасовищ на загальній площі – 207,5420 га.
Окрім того, передано у комунальну власність територіальних громад 13 земельних ділянок загальною площею – 235,592 га.

Оскільки земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, наше головне завдання слідкувати за тим, щоб вона використовувалась раціонально і ефективно. Тому наполегливо рекомендуємо органам місцевого самоврядування належно оформлювати права власності (користування) на громадські пасовища відповідно до вимог чинного законодавства. При встановленні факту  самовільного зайняття  земельної ділянки, яка знаходиться у державній власності, що є порушенням вимог ст. 125 Земельного кодексу України, відповідальність передбачена п. Б. ч. 1 статті 211 Земельного кодексу України та тягне за собою адміністративну відповідальність за ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (самовільне зайняття земельної ділянки).

Закарпатська ОДА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах