18918
19:01 12.022020

Голова правління АТ «Закарпатгаз» розповів депутатам, кому належать газопроводи

Економіка 10941

Про  вартість газу та його транспортування говорили на засіданні позачергової сесії Закарпатської облради. До слова запросили голову правління АТ «Закарпатгаз» Віталія Шатило.

Він розповів депутатам, що плату за розподіл побутові споживачі сплачували і раніше у складі кінцевого платежу за природний газ. Цього року платіжку за розподіл виокремили. Тому говорити, що це додатковий або новий платіж — неправильно.

Керівник АТ «Закарпатгаз» наголосив, що підприємство не продає природний газ, а забезпечує його розподіл. Якщо говорити більш детально, то в цю функцію входить експлуатація та утримання газопроводів (а також споруд на них), забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання, робота аварійно-диспетчерської служби 104, облік природного газу, повірка лічильників тощо.

«На нашому утриманні та обслуговуванні сьогодні перебуває 7,7 тис. км газопроводів. Це досить значна протяжність. І, відповідаючи на закиди певної частини суспільства, відповідаю: газопроводи ніколи не передавалися у власність облгазу. Вони досі залишаються у державній та комунальній власності. Для утримання цієї мережі існує кваліфікований персонал. Нині у «Закарпатгазі» працює трохи більше 1000 працівників. Саме вони щодня забезпечують стабільне, безперебійне і безаварійне газопостачання», — зазначив Віталій Шатило.

Сьогодні, за словами керівника, підприємство обслуговує 273 тисячі споживачів у категорії «населення», 2 тисячі бюджетних організацій, майже 5 тисяч промислових та комунальних об’єктів. Крім того, послугами АТ «Закарпатгаз» користуються 60 об’єктів теплокомуненерго, а також 616 релігійних організацій краю.

«Ми бачимо, як люди обурюються, нарікаючи, чому мають сплачувати за розподіл, якщо свого часу самі будували мережі. Але будівництво газопроводів – це одне. А їх обслуговування — інше. Будівництва не достатньо, аби щодня забезпечувати стабільний тиск перед приладом, забезпечувати роботу самого приладу. Враховуючи, що трубам уже по 40-50 років, вони потребують постійного контролю та заміни у разі необхідності, обслуговування, ліквідації витоків, модернізації конструкцій. Це та інше якраз і входить у послугу розподілу, яку надає Закарпатгаз», — наголосив голова правління АТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило.

Також керівник підприємства додав, що споживачі сплачують виключно за послуги розподілу, які отримають у 2020 році. Оплата здійснюється рівними частинами кожного місяця та дозволяє суттєво зменшити платіж в опалювальний період.

 

 

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини