18377
09:35 7.122019

Як ведеться боротьба з нелегальними АЗС у Закарпатті – говорили у профільному Міністерстві

Економіка 4445

У четвер, 5 листопада, перший заступник голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко взяв участь у засіданні робочої секції щодо підготовки проекту Концепції розвитку ринку нафтопродуктів та газових палив України, яке відбулося у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Учасниками заходу були представники Державної фіскальної служби, Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, НАК «Нафтогаз України», Нафтогазової асоціації, АТ «Укртранснафта», ДП «ДержавтотрансНДІпроект» та облдержадміністрацій.

У ході засідання обговорено нагальне питання щодо забезпечення припинення нелегального функціонування АЗС в Україні. Також сформовано рекомендаційний план організації роботи щодо забезпечення нелегальної торгівлі нафтопродуктами.

За рекомендацією Міненерговугілля на рівні обласних держадміністрацій створено постійно діючі робочі групи, до складу яких входять представники Нацполіції, податкової служби, держпраці, ДСНС, місцевих держекоінспекцій, ДАБІ та органів місцевого самоврядування.

Головним завданням робочих груп – ліквідація нелегального обігу та нелегальної торгівлі нафтопродуктами в усіх їх проявах. Робочі групи ініціюють проведення перевірок та інших передбачених законом заходів та, у разі виявлення незаконної діяльності щодо торгівлі нафтопродуктами, застосувати санкції у вигляді штрафів, конфіскацій.

Також доручено запровадити прямі телефонні лінії для забезпечення належної взаємодії облдержадміністрації з мешканцями області для оперативного розгляду звернень з питань нелегального функціонування АЗС.

Як поінформував Олексій Гетманенко, у Закарпатській області вживаються  відповідні заходи щодо виявлення та ліквідації нелегального обігу та торгівлі нафтопродуктами. Відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка  від 19.11.2019 №635 створено постійно робочу групу з організації взаємодії органів влади щодо забезпечення виявлення та ліквідації в області нелегального обігу та торгівлі нафтопродуктами в усіх її проявах. Крім того, Закарпатським обласним контактним центром, який є суб’єктом Національно системи опрацювання звернень до органів виконавчої влади, забезпечено безкоштовні сервіси прийому звернень – «гарячі лінії» за номером 080-050-14-84, електронне звернення за посилання www.carpatia.gov.ua а також для оперативного реагування на звернення з питань нелегального функціонування АЗС діє номер 102 Патрульної поліції.

Головне управління Державної податкової служби у Закарпатській області також проводить відповідні заходи зі встановлення субєктів господарювання незаконної реалізації пального на території області.

– Станом на сьогодні у Закарпатській області працівниками Нацполіції виявлено 6 нелегальних АЗС, – зазначив Олексій Гетманеко, додавши: Через діяльність нелегальних АЗС держава втрачає значні суми акцизного податку, має неконтрольований обіг нафтопродуктів, а споживачі отримують неякісне пальне. Крім того, нелегальні АЗС також несуть загрозу екології – через недотримання правил експлуатації відбуваються викиди парів бензину та дизельного палива у атмосферне повітря, аварійні витоки та розливи палива, що в свою чергу, створює безпосередню загрозу для життя і здоров’я громадян. Оскільки такі об’єкти, порушуючи будівельні норми, розміщуються в безпосередній близькості до житлових будинків і громадських споруд. Тому робоча група далі продовжуватиме виявляти нелегальні АЗС, і в межах компетенції ліквідовувати в Закарпатті нелегальний обіг та торгівлю нафтопродуктами.

Пресслужба ОДА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах