18197
17:36 17.112019

Встановлено причину загибелі працівника лісопильного цеху в Дубовому

Економіка 4342

Завершилось розслідування ще одного нещасного випадку, який стався у вересні цього року на Закарпатті. Чергова папка з усіма зібраними матеріалами, висновками та протоколами поповнила відповідну полицю у кабінеті Управління Держпраці у Закарпатській області, а сам випадок – сумну статистику виробничого травматизму в краї. Мова – про безглузду загибель 68-річного підсобного робітника деревообробного цеху одного з підприємств у селищі Дубове Тячівського району.

Безглузду, бо людина померла від отруєння чадним газом внаслідок виникнення пожежі у виробничому приміщенні (столярному цеху), де  на кожному кроці – суха деревина, лаки, фарби, розчинники.

Як встановила спеціальна комісія з розслідування цього нещасного випадку (голова комісії начальник відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Закарпатській області Володимир Вербовський), пожежу спричинило коротке замикання в електромережі. А все тому, що відповідальні особи цього приватного підприємства, в тому числі й сам керівник, вчасно не провели чергові заміри опору ізоляції проводів, кабелів, опорів, контурів заземлення  «ланцюга фаза-нуль», не забезпечили ефективне функціонування системи управління охороною праці, не розробили відповідні інструкції і не провели інструктаж з персоналом. Простіше кажучи,  допустили порушення вимог багатьох нормативно-правових актів з охорони безпеки.  Цей випадок комісія визнала як такий, що по’язаний з виробництвом.

«Досить часто головною причиною виникнення нещасних випадків на підприємствах є невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення технологічного процесу, невиконання посадових обов’язків, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, неналежний стан виробничого середовища, а також особиста необережність потерпілих», – наголошує начальник Управління Держпраці області Богдан Дорош.

За матеріалами розслідування, потерпілий прийшов на роботу ще задовго до приходу інших працівників. Саме в той час почала тліти проводка… Небезпечні випари поступово наповнили приміщення. Засновник підприємства, прямуючи зранку на роботу, ще з вулиці запримітив задимленість вікна цеху на другому поверсі і кинувся всередину, аби з’ясувати, що сталося. Він першим виявив непритомного робітника. Той лежав на підлозі столярного цеху вже без ознак життя. На місце події невдовзі прибули директор підприємства та працівники поліції. Останні констатували смерть потерпілого.

З висновку судмедекспертів довідуємося, що основним вбивцею чоловіка став підступний чадний газ. Нагадаємо, він не має ні запаху, ні кольору і концентрується найчастіше при пожежі. Буквально години перебування в приміщенні, наповненому чадним газом, вистачає, щоб людина знепритомніла, а при його високій концентрації смертельно небезпечне отруєння наступає вже за 20 хвилин.

У ході розслідування з’ясувалося також, що потерпілий робітник пропрацював на підприємстві буквально місяць на підставі укладеної з роботодавцем цивільно-правової угоди. Такі відносини, як відомо, не передбачають у разі настання нещасного випадку з працівником жодних компенсаційних виплат. Під час проведеного інспектування вдалося встановити: згідно з вказаною угодою потерпілий виконував обов’язки підсобного працівника, тобто фактично здійснював трудову функцію, пов’язану із забезпеченням діяльності підприємства. Кажучи термінологією юристів, відбулася підміна трудового договору цивільно-правовим. Тому на підставі  абзацу  2  частини 2 статті 265 Кодексу Законів про працю України в Управлінні Держпраці області була винесена постанова про накладення на підприємство штрафу в розмірі сто двадцять п’ять тисяч сто дев’яносто  гривень.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах