17964
20:38 11.102019

У ДП «Ясінянське ЛМГ» в розпалі осіння посадка лісових культур

Економіка 5266

Зазвичай, осінній посадковий сезон починається з моменту опадання листя і до стійких заморозків. Він може тривати з кінця вересня і аж до листопада – грудня. У цей період фізичні процеси дерев уповільнені, рослини знаходяться в природному безлистяному стані та в стані пониженої активності фізіологічних процесів, що допомагає легше винести пересадження. Однією з переваг осінньої посадки лісу вважається відсутність високих температур, що дає змогу знизити інтенсивність випаровування вологи, тоді як навесні кожен сонячний день працює проти приживлення. Це сприяє успішному приживленню сіянців і саджанців та ефективнішому процесу лісовідновлення.

Цьогорічна осіння лісокультурна кампанія в ДП «Ясінянське ЛМГ» розпочалася з 1 жовтня і триватиме до завершення всіх запланованих робіт. Осінній сезон посадки для підприємств відбувається у активній і кропіткій праці. У рамках осінньої посадки заплановане створення насаджень на площі 23,7 га. Заліснення проводиться на ділянках, де в літній період завершили лісозаготівельні роботи та проведено очистку від порубкових залишків. Загалом буде висаджено 115 тисяч сіянців і саджанців основних лісоутворюючих порід: ялини, ялиці, бука, клен-явора та ясеня. Сіянці для майбутнього лісу лісгосп вирощує у власних розсадниках підприємства. Паралельно проводиться інвентаризація лісових культур та розсадників. Під час інвентаризації визначено стан лісових культур, їх якісні та кількісні показники, а також визначено кількість якісного посадкового матеріалу, що може бути використаним у наступному році для відновлення і доповнення лісів. Також, під час інвентаризації здійснюється переведення лісових культур у покриту лісом площу. Цьогоріч у лісовому фонді підприємства планується перевести у покриту лісом площу 126,3 га лісових культур, та 61,5 га природного поновлення.

За словами лісничого Довжанського лісництва Михайла Кувіка: «Посаджений восени сіянець має більший запас вологи і поживних речовин, що дає повну силу для росту і розвитку кореневої системи й більшу здатність витримати весняні заморозки та сонячні опіки, ніж весною. В гірських умовах нашого лісгоспу сніговий покрив сходить в квітні-травні і виступає суттєвим стрес фактором та інгібітором росту лісових культур. Сніг тримається довго, однак, після танення одразу настає посушлива сонячна погода. Часто терміни весняної лісокультурної кампанії бувають дуже стислими і на посадку та доповнення існуючих культур просто не вистачає часу через посушливі умови. Тому зараз найбільш оптимальний час для того, щоб успішно та максимально ефективно відновити наші ліси»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах