17778
11:23 27.092019

Долар – униз, а ціни – вгору: що відбувається з валютою?

Економіка 5625

Долар опустився до мінімальної позначки за останні три роки – менше ніж 25 гривень. Останній раз валюта була такою дешевою у січні 2016 року.

Влітку гривня міцнішала: через заробітчан, які активно надсилали гроші в Україну, українців, які активно здавали нацвалюту, щоб відпочити на курортах, а також резидентів, що купували українські облігації.

Утім, попри сильне зміцнення гривні, ціни на продукти харчування ані руш. Навіть більше – деякі з них ще й зросли.

За даними Держслужби статистики, споживацький кошик українця протягом літа здорожчав чи не наполовину. Помітно зросла ціна на гречку, молочні та м’ясні продукти. Хліб із початку року став дорожчим на 10%, а десяток яєць за останні місяці додав у вартості 38%.

Чому так відбувається? Це питання хвилює українців чи не найбільше. Адже логічно, що зі зміною курсу торговельні мережі мали би опускати ціни, а не навпаки – підвищувати. Люди припускають, що роблять вони це спеціально. Утім в експертів є трохи інші пояснення.

– По-перше, бізнес закуповував товарні партії, які зараз реалізує, подекуди кілька місяців тому, – висловлює припущення головний редактор журналу «Гроші» Олександр Крамаренко. – Зараз усе це стоїть на полицях і знижувати ціни просто немає можливості – не завжди є місце для цього цінового маневру.

Варто розуміти, що бізнес працює ще й на очікуваннях. А зараз багато хто очікує, приміром, збільшення податкового тягаря, адміністративного тиску, штрафів – усе це теж впливає на ситуацію з цінами.

По-друге, падіння курсу долара перебиває здорожчання газу та нафти.

На думку економіста Андрія Новака, на світовому ринку ми бачимо підвищення цін на енергоресурси. Особливо після теракту на Саудівському нафтопереробному заводі. Тому в Україні також немає зниження цін на енергоресурси. А саме нафта і газ – одні зі складових вартості продуктів. Вони використовуються і для виробництва, і для доставки товарів.

За словами експерта Олексія Куща, в Україні «досить специфічна еластичність цін». Так, девальвація курсу національної валюти завжди призводить до зростання цін на імпортні товари, в той час як зміцнення гривні часто або взагалі не відбивається на внутрішніх цінах на імпорт, або відбивається мінімально.

– Внутрішні ціни на імпортні товари, які склалися на сьогодні, відповідають рівню платоспроможності населення. У торговців є тільки одна мотивація знижувати ціни – якщо на товарному обороті і продажу більш високих обсягів товару вони зможуть заробити той самий рівень прибутку. Тобто якщо сьогодні вони, наприклад, продають 100 одиниць товару за поточною ціною і, припустимо, вони знизять ціну і замість ста одиниць товару продадуть 110 або 120. Таким чином, на звороті вони зароблять приблизно ті ж гроші, які заробляли б при більш високих цінах. Але такого феномена на українському ринку немає, – заявив Кущ.

Він підкреслив: у разі зниження цін люди не стануть купувати більше, і торговим мережам це просто не вигідно. Тому продавці спираються на той платоспроможний попит, який уже сформувався.

Попередні прогнози передбачали, що із настанням осені тенденції на валютному ринку мали б змінитися. Очікувалося, що гривня поступово почне послаблюватися. Втім, цього не сталося – принаймні поки що.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса в розмові з BBC News Україна пов’язав це із загальним оптимізмом інвесторів щодо України, який спостерігається після оновлення влади.

– Прогнози про послаблення гривні враховували сезонний фактор, але, як бачимо, на все це наклався оптимізм, який є у всіх – як у внутрішніх, так і зовнішніх гравців. Є дуже позитивні очікування від реформ, які були анонсовані новою владою, – вони подобаються як інвесторам, так і переважній більшості українців, – каже Сергій Фурса. – Інша справа – є питання, як довго цей оптимізм буде зберігатися і наскільки він буде сильним. Відповіді на це питання ми не знаємо, тому й прогнозувати майбутній курс у нинішній ситуації неможливо.

Про сезонний фактор розповідає і фінансовий аналітик Єгор Киян. За його словами, національна валюта поки зміцнилася завдяки збору та експорту сільськогосподарської продукції. Більш того, як зазначає експерт, ослаблення долара зараз помітно в усьому світі.

– Уповільнення світової економіки, яке відбувається, не грає на руку подорожчанню долара. Це, теоретично, може призвести до падіння цін на світову продукцію в доларовому еквіваленті. Тому виникають якісь бізнеснастрої, які не дозволяють набирати долару обертів, – стверджує Киян.

Однак, як розповідає фінансовий аналітик, невдовзі ситуація кардинально зміниться, оскільки Україна починає активно готуватися до опалювального сезону. Більш того, вже взимку стане відомо про те, чи буде Росія продовжувати постачати газ в Європу через Україну. В цей же час Мінфін повинен буде повернути гроші за перевищення ліміту за випущеними внутрішніми і зовнішніми облігаціями у розмірі більш ніж 60 млрд гривень, і це суттєво позначиться на національній економіці й курсі.

– Я прогнозую, що гривня в будь-якому випадку просяде, але не більше ніж 27,5 гривні за долар. Але може буде і гірша ситуація, – підсумував експерт.

Тож поки експерти не радять ставати в чергу до обмінників, щоб купувати іноземну валюту. Аналітики сходяться на думці: намагатися вгадати, коли і скільки буде коштувати долар і спеціально закуповувати його в конкретні числа – ризиковано…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах