17330
16:00 1.082019

Податок на нерухомість: сплачуємо вчасно

Економіка 5530

Відносно новий податок на нерухоме майно в Україні запровадили у 2013 році. Протягом цього часу документ викладався в нових редакціях Податкового кодексу.

Варто розуміти, що всі власники нерухомості, а саме квартир площею понад 60 кв. м та будинків – понад 120 кв. м мають сплачувати податок на нерухомість. Якщо ви володієте і квартирою, і будинком, а їхня загальна площа перевищує 180 кв. м – нараховуватиметься податок. Що змінилося в нарахуванні податку та, звісно, хто зобов’язаний його сплачувати – дізнаємося від начальника управління податків та зборів із фізичних осіб Головного управління ДФС у Закарпатській області Михайла Поповича.

Хто сплачуватиме?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Податковим кодексом України визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової або нежитлової нерухомості у спільній частковій або ж спільній сумісній власності кількох осіб:

– якщо об’єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

– якщо об’єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

– якщо об’єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Як визначити чи є ви платником податку на нерухомість?

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. При цьому попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим.

Як сплачувати податок у разі купівлі або продажу нерухомості протягом року?

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року, тобто укладення договору купівлі-продажу нерухомості, податок обчислюється для попереднього власника за період із 1 січня до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт. Для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Який розмір ставки податку?

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Так, Ужгородська міська рада своїм рішенням затвердила ставку на 2020 рік у розмірі 0,5% розміру мінімальної заробітної плати.

Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси власника, виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, з урахуванням пільг та відповідної ставки.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом за місцем реєстрації до 1 липня. У 2019 році податок на нерухомість фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості нараховується за звітний 2018 рік.

Чи передбачені пільги?

Сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються, виходячи з їхнього майнового стану та рівня доходів. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Пільги з податку на нерухомість для фізичних осіб не застосовуються до:

– об’єктів оподаткування, якщо їхня площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Податковим Кодексом України;

– об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів – здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.

Як здійснюється сплата податку?

Податкове зобов’язання сплачується фізичними особами протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

При цьому фізична особа – власник об’єкта нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для будинку), до обчисленої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, додатково сплачує 25000 гривень на рік за кожний такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Наразі підрозділами управління сформовано майже 41 тисячу податкових повідомлень-рішень фізичним особам, на суму 28 млн 303 тис. грн. Загалом із початку 2019 року до бюджету перераховано понад 9 млн грн податку на нерухоме майно.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах