17058
19:58 3.072019

Закарпатські газовики мітингували у Києві, вимагаючи гідної зарплатні

Економіка 3012

2 липня майже тисяча працівників газорозподільних компаній з різних областей України на чолі з Профспілками прибули під будівлю НКРЕКП на Всеукраїнський страйк. Були серед мітингуючих і представники АТ «Закарпатгаз». 

 

Причиною Всеукраїнського страйку стала чергова, не виконана, обіцянка голови НКРЕКП Оксани Кривенко про перегляд тарифу на розподіл газу. Під час попередньої зустрічі з Профспілками газовиків, вона пообіцяла, що процедура перегляду тарифу буде розпочата до кінця червня. Проте питання Регулятором так і не було внесене до порядку денного. Через це близько тисячі працівників газорозподільних компаній із різних регіонів  прибули до НКРЕКП на Всеукраїнський страйк, аби відстояти своє право на гідну зарплату.

Після кількагодинних консультацій представники НКРЕКП погодилися на зустріч з ініціативною групою страйкарів від газорозподільних компаній. Сторону Регулятора представили два члени комісії Олена Антонова та Дмитро Коваленко, а також директор департаменту природного газу НКРЕКП Тетяна Рябуха. За словами останньої, цього разу перегляд тарифів на розподіл газу загальмувало рішення суду, який відновив дію методики щодо запровадження тарифу на розподіл на підставі приєднаної потужності. Тому сьогодні комісія вирішує, за якою із методик встановлювати тариф — на підставі тимчасової методики чи виконувати рішення суду і приймати тарифи по потужності.

Тим часом, зволікання Регулятора із переглядом тарифів для операторів ГРМ довело газорозподільну галузь до межі колапсу. Кошти закладені у тарифах операторів ГРМ покривають менше 50% від необхідних витрат. Дефіцит у фінансуванні виник по всіх складових тарифу: від оплати праці, закупівлі газу для ВТВ до виконання затверджених Регулятором інвестиційних програм.

Політика Регулятора призвела до того, що із 2015 року зарплата працівників газорозподільних компаній залишається «замороженою». Вона вдвічі нижча, аніж в інших секторах енергетики. Наприклад, середня зарплата працівників газорозподільних компаній досягає приблизно 5 тис. грн., в той час як середня по промисловості України вже досягла більше 10 тис. грн. Тому газорозподільна галузь переживає катастрофічний відтік кадрів. Починаючи із 2014 року, компанії вже втратили третину із 80 тисяч кваліфікованих працівників.

Для уникнення викривленого тлумачення та маніпуляцій у АТ «Закарпатгаз» наголошують: вимога переглянути тариф на розподіл не означає вимогу збільшити ціну газу. У даному випадку йдеться про відсотковий переділ в рамках існуючої ціни. Сьогодні людина сплачує за газ суму, з якої 88% отримують НАК «Нафтогаз» та АТ «Укртрансгаз», 2,5% – газопостачальна компанія і 9,5% – оператор ГРМ (АТ «Закарпатгаз»)». Частка у 9,5% — економічно необгрунтована, адже цих коштів на всі потреби (обслуговування та ремонт газових мереж, закупку необхідних матеріалів, виплату зарплатні тощо) не вистачає. Через це оператори ГРС по всій Україні є збитковими та накопичили мільярдні борги.

 

Закарпатгаз

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини