16682
21:49 28.052019

На економічно активних підприємствах краю зменшилась заборгованість із зарплати

Економіка 2903

У Закарпатській ОДА  відбулася селекторна нарада з представниками райдержадміністрацій та міськвиконкомів щодо  погашення заборгованості із виплати заробітної плати, заборгованості до Пенсійного фонду та сплати єдиного соціального внеску. Також обговорювались питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, підвищення рівня оплати праці та виплати мінімальної заробітної плати.

Нараду провів директор департаменту соціального захисту населення Михайло Петрішка.
Він зазначив, що заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам  на 1 травня 2019 року становила 3673 тис. грн. і порівняно з 1 січнем 2019 року (3163 тис. грн.)  збільшилася на 510 тис. грн. Збільшення відбулося за рахунок виникнення боргу на підприємствах-банкрутах – 553,5 тис. грн.

На економічно активних підприємствах борг становив  2550,2 тис. грн., і порівняно з 1 січнем 2019 року (2593,7 тис. грн.) зменшився на 43,5 тис. грн.
Незмінним залишається борг на підприємствах, які припинили економічну діяльність – 569,3 тис.грн.: КП «Перлина карпат» – 526,2 тис. грн. та ЖКГ «Тиса» – 43,1 тис.грн.
Повністю відсутня заборгованість на економічно активних підприємствах у 9 адміністративно-територіальних одиницях області: у  м.Хуст, м.Берегово, Берегівському, Великоберезнянському, Міжгірському, Свалявському,  Хустському, Тячівському та Рахівському районах.

Про стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду України поінформувала перший заступник начальника ГУ Пенсійного фонду України в Закарпатській області Наталія Кіш, яка повідомила, що  наразі загальна сума боргу сягнула 59,1 млн. грн., що майже на 1,5 млн. грн. більше, ніж на початок року.
З метою погашення заборгованості до Пенсійного фонду до підприємств-боржників застосовувались заходи, передбачені чинним законодавством. В результаті вжитих заходів цьогоріч боржниками було сплачено 675 тис. грн.
За даними головного управління ДФС у Закарпатській області станом на 01.05.2019 борг по єдиному соцвнеску становить 220,5 млн. грн. (в тому числі: борг юридичних осіб – 29,5 млн. грн., фізичних осіб-підприємців – 191 млн. грн.). У порівнянні з початком 2019 року він збільшився на 23,7 млн. грн. Приріст боргу відбувся переважно за рахунок нарахування ЄСВ за 1 квартал 2019 року підприємцям загальної системи оподаткування. Упродовж 5-ти місяців поточного року фізичними особами погашено 34,9 млн. грн.

Своєю чергою перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області  Василь Грицик сказав, що головним пріоритетом в діяльності Управління є проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців області та осіб працездатного віку стосовно переваг легального працевлаштування, негативних наслідків роботи без оформлення трудового договору та відповідальності за порушення вказаного сегменту правовідносин, а також реагування на всі факти використання найманої праці без оформлення трудових відносин.

Так, за вказаний період часу, державні інспектори праці Управління провели 118 інспектувань. Було виявлено 108 працівників, 16 із яких працювали без повідомлення ДФС, а 92 особи без оформлення трудового договору. За наслідками перевірок, порушникам внесені відповідні приписи, складені і скеровані на розгляд суду 19 протоколів про адміністративне правопорушення, на суб’єктів господарювання накладено 8 986 680 грн. штрафів, інформує Управління.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах