16484
16:55 15.052019

Медзаклад на Закарпатті уникає конкурентних закупівель

Економіка 2672

Обласне клінічне територіальне медичне об’єднання «Фтизіатрія» Закарпаття упродовж 2018 року уникало процедури відкритих торгів, яка б допомогла зекономити тисячі бюджетних коштів — податків. Про це повідомляють аналітики БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Благодійники проаналізували всі закупівлі «Фтизарії».

Відповідно до частини 7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі», забороняється придбання товарів, робіт і послуг без проведення процедур, визначених цим Законом. – пояснив аналітик Олександр Юзвак.

«Фтизіатрія» уклала прямі договори на 28 предметів без проведення відкритих торгів. Проте сума закупівлі більше 200 тис. грн, тобто за законом мали відбутися конкурентні торги, щоб знайти найвигіднішу пропозицію постачальників.

Типова закупівля медичного закладу виглядала так: замість одних конкурентних торгів (аукціону) на 675 тис. грн Фтизіатрія укладала прямі договори на безліч закупівель.

Згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування визначених законодавством процедур закупівель тягнуть за собою накладення штрафу від семисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. – додає Олександр Юзвак.

Аналогічна практика прямих закупівель продовжується і в 2019 році. Аналітики направили лист до Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА та медичного об’єднання «Фтизіатрія» з вимогою перевірити закупівлі на предмет законності. Департамент охорони здоров’я зазначив, що не є органом, уповноваженим на державне регулювання.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації»у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах