16333
17:20 3.052019

Сільські громади українських Оноківців та словацьких Петровців ініціюють відкриття на державному кордоні туристичного переходу

Економіка 2830

Між українським селом Оноківці та словацьким Петровці по прямій через ліс –  7 кілометрів. Однак ця близькість віртуальна – села розділяє державний кордон. Виходячи з очевидної і не лише територіальної, але й духовної, культурної, ментальної, історичної близькості та необхідності розвивати транскордонне добросусідство в Оноківській сільраді всерйоз задумалися над ініціюванням відкриття пункту пропуску між цими селами.

Сільський голова Павло Машіка ще у 2017 році звернувся з відповідним листом до голови Закарпатської ОДА з проханням клопотати перед Кабінетом Міністрів України щодо відкриття постійно діючого міжнародного пункту для  пішохідного і велосипедного сполучення. Відповідь з обласного «білого дому» вселяла мало сподівань. І тоді підтримати ініціативу оноківчан взялися словацькі сусіди. Вони підготувати і направили необхідні документи для вирішення питання урядовцями Братислави. Для координації спільних зусиль минулого четверга в Оноківці завітали гості – президент Словацько-Української торгової палати Павел Долгій, її виконавчий секретар Владимір Паловчік та сільський голова Петровців  Павел Томчо.

У супроводі  представників Оноківської сільської ради вони оглянули територію, яка веде до «вікна у Європу». По тому у приміщенні сільради відбулася конструктивна ділова бесіда, у якій взяли участь з словацького боку П.Долгій, В. Паловчік, П. Томчо, підприємець В. Боринський, а з українського – сільський голова Оноківців Павло Машіка, депутат сільради Василь Ільницький та заступник голови виконкому Олександр Сіденко.  Результатом відкритого діалогу стало підписання «Меморандуму про співпрацю» громад Оноківців та Петровців зі Словацько-Українською торговою палатою та угоди про вступ сільських громад до асоційованого членства палати.

На даний час між Словаччиною і Україною діють 5 прикордонних переходів: два автомобільні  КПП «Малий Березний – Убля» та «Ужгород – Вишнє Немецке», пішохідний перехід «Малі Селменці – Вельке Селменце», два залізничні переходи  «Чоп – Чієрна над Тисов» і вантажний «Ужгород – Матьовце».  У планах – відкриття ще трьох нових: вантажного «Чієрна над Тісов – Соломоново» , туристичних переходів  «Петровце – Оноківці» та «Улич – Забродь», які мають стати базисом для розвитку сучасної прикордонної інфраструктури. «Наша торгова палата підготувала масштабний проект  розвитку словацько-українського прикордоння. Він знайшов підтримку в урядових колах Словаччини і направлений до Брюсселю для отримання фінансового забезпечення, – поінформував під час зустрічі Павел Долгій.  – Одним з сегментів цього проекту є й прикордонний перехід Петровці – Оноківці. Цей перехід задумано не для бізнесу, не для нелегальної торгівлі, а для розвитку добросусідських і родинних стосунків жителів двох сусідніх і дружніх країн».

Вирішальне слово про долю нового прикордонного переходу – за столицями наших держав. Але ініціатива про його якнайшвидше створення повинна виходити від жителів сусідніх громад, кордон між якими у ХХІ столітті не має бути оповитий колючим дротом і зачиненим наглухо, як у часи тоталітаризму, – наголошували учасники зустрічі.

Оксана Дудаш, Ужгород

Фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини