15596
14:35 27.022019

Закарпатці в очікуванні монетизації субсидій і запровадження індексації пенсій

Економіка 3312

Сьогодні, 27 лютого у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг на тему механізму дії та етапів монетизації субсидій і специфіки запровадження індексації пенсій для населення нашої області за участі директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Михайла Петрішки; начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек та директора Закарпатської дирекції Укрпошти Сергія Калія.

Так, за словами Михайла Петрішки: «Монетизація субсидій цього річ відбуватиметься у три етапи. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Наступний етап – з 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. І, третій етап – вже з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Сьогодні на обліку як одержувачі житлової субсидії в опалювальний період 2018-2019 рр. сьогодні перебуває 48515 із 356,5 тисяч домогосподарств, що на 87920 домогосподарств менше, ніж в опалювальний період 2017-2018 рр. Станом на 01 січня цього року сума нарахованих субсидій вже становить 845,3 млн грн, що на 442,5 млн грн менше, ніж за аналогічні січень-грудень 2018 року (1287,8 млн. грн.), заборгованість – 73,1 млн грн, на 442,1 млн грн менше, ніж за станом на 01 січня 2018 року (515,2 млн. грн.). Середній розмір житлової субсидії на відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги передбачено у сумі – 1100,00 грн».

Щодо індексації пенсій, які цього року вперше будуть перераховані в автоматичному режимі «крапки над і» розклала Анастасія Пентек. Зокрема, вона зазначила, що «Формула перерахунку залишається незмінною: вона застосовувалася для осучаснення пенсій у жовтні 2017 року, за нею і розраховуються новопризначені пенсії. За цією формулою автоматично переглядатимуться пенсії щороку. Щодо самого перерахунку, то він також буде проводитися поетапно. Вже з 1 березня цього року кошти для розрахунків за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидій готівкою. Виплату житлових субсидій у готівковій формі особам, які одержують пенсії, безпосередньо здійснюватиме Пенсійний фонд України. Для отримання виплати монетизованих субсидій звертатись додатково до органів Пенсійного фонду України не потрібно».

Зі свого боку директор Закарпатської дирекції Укрпошти Сергій Калій зазначив, що очолюване ним державне підприємство спільними зусиллями із департаментом соціального захисту Закарпатської ОДА та Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області має у повній мірі виконати поставлені Кабінетом Міністрів завдання, адже враховані всі особливості та недоліки минулих років.

Юрій КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини