15587
11:36 27.022019

Понад 21 мільйон виділять на створення «Нової української школи» на Закарпатті

Економіка 2146

На чергову сесію Закарпатської облради підготовлено проект рішення «Про хід виконання Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013 – 2022 роки». Документ вже опубліковано на сайті облради.

У пояснювальній записці виконавець програми – департамент освіти і науки облдержадміністрації, наголошує на найважливіших завданнях, виконаних у 2018 році. Серед пріоритетів у діяльності освітньої сфери краю: підвищення якості і конкурентоспроможності освіти в нових економічних і соціокультурних умовах, прискорення інтеграції України у міжнародний освітній простір. Відтак, зусилля спрямовувалися на роботу з обдарованою молоддю, забезпечення закладів загальної середньої освіти сучасними комп’ютерними комплексами, меблями, запровадження заходів з реалізації Концепції „Нова українська школа” тощо.

У рамках виконання програми передбачалося також проведення свят, конкурсів, змагань, фестивалів для дітей та юнацтва, нагородження їх переможців; забезпечення участі команд у всеукраїнських, обласних, зональних та інших заходах. Задля підтримки молоді із малозабезпечених сімей, налагоджена система надання пільг з оплати за навчання студентам, які навчаються у закладах вищої освіти області на контрактній основі. Коштами обласного бюджету впродовж 2018-2019 навчального року пільги отримали 87 таких студентів на загальну суму 553,3 тис гривень.

Прогнозований обсяг фінансових ресурсів необхідний для реалізації програми у минулому році становив 30200,0 тис грн. Із обласного бюджету, планувалося виділити коштів на суму 22026,0 тис грн. Фактично за результатами звітного періоду з обласного бюджету профінансовано 21042,8 тис грн (або 95%), з них: загальний фонд – 11311,2 тис грн, спеціальний фонд – 9731,6 тис грн, касові видатки становлять 21042,8 тис грн.

За рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми, проведено четвертий фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”, обласне свято до Дня матері, фестиваль „Рекітське сузір’я”, Гала-концерт творчих колективів закладів позашкільної освіти художньо-естетичного напряму, Обласний конкурс „Захисники України: історія та сьогодення”, забезпечено участь юних талантів у спортивних змаганнях тощо.

Усіляко заохочувалися та матеріально підтримувалися обдаровані й талановиті учні. Зокрема, торік 42 переможцям ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад виплачено стипендії, а їх вчителям – грошові премії на загальну суму 467,1 тис грн. Також премійовано 15 переможців ІІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України.

Торік учням, які отримали максимальну кількість балів із навчального предмету, загалом виплачено біля 35 тисяч гривень. Крім того, 17 педагогам за значний особистий внесок у розвиток освітньої галузі, присуджено обласну педагогічну премію імені Августина Волошина у розмірі 9 тис грн.

Також за рахунок коштів обласного бюджету закуповується шкільний інвентар, меблі, комп’ютерна апаратура та програмне забезпечення. Для восьми класів, які є учасниками Всеукраїнського експерименту з реалізації Державного стандарту початкової загальної середньої освіти минулого року придбано дидактичний матеріал за кошти в сумі 764,0 тис. грн.

Відтак, минулого року для впровадження Концепції „Нова українська школа” спрямовано понад 21 млн грн з обласного бюджету, передбачених на виконання обласної Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013–2022 роки.

Освітяни наголошують, що Програма є ефективною та потребує подальшої реалізації, адже націлена на розвиток освітньої галузі у напрямку підвищення якості освіти, економічної ефективності функціонування закладів освіти, поліпшення доступу до якісних освітніх послуг тощо.

Прес-служба Закарпатської облради

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах