15424
12:17 13.022019

Валютна свобода чи послаблення гайок: що змінить новий закон для населення та бізнесу

Економіка 3138

Від 7 лютого 2019 року в Україні діє Закон «Про валюту та валютні операції». У банківських колах уже говорять про історичність цього рішення. Позаяк новий закон підвищить активність ринку, спростить фінансові операції для громадян та допоможе залучити іноземних інвесторів. Водночас не обходиться й без критики. Експерти стверджують, що до повної валютної лібералізації ще далеко.

Нагадаємо, до цього часу обіг валюти в країні визначався декретом «Про систему валютного регулювання і контролю», котрий був прийнятий урядом ще в 1993 році, тож містив чимало радянських пережитків.

Які ж новації пропонує новий закон про валюту, а головне – що зміниться для пересічного українця, дізнавався «Карпатський об’єктив».

Для населення

– Новий Закон «Про валюту і валютні операції» – це нова, європейська реальність для населення й бізнесу, банків та іноземних інвесторів, де працюють ліберальні, прозорі та надійні умови для ведення бізнесу й інвестування, де українці можуть почуватися європейцями у власній країні, а українська економіка і фінансова система захищені від майбутніх криз, – вважає Докія Кузьменко, керівник прес-офісу ПриватБанку. –

Замість тотального валютного контролю за всіма операціями, запроваджується кардинально новий підхід, який будується на принципі: «Менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги». Для населення цей закон спростить проведення прозорих валютних операцій, зменшить їхні часові та адміністративні витрати.

Власне мова про дві суттєві зміни – підвищення ліміту інвестицій за кордон з 50 тис. дол. до 50 тис. євро і можливість онлайн-купівлі валюти.

Дійсно, онлайн-купівля є тим, чого українці чекали понад десять років. Це зручно: один клік – і ти купив валюту, не потрібно виходити з дому, шукати її по відділеннях. Водночас знімаєш операційний ризик: не несеш валюту в руках у відділення.

Це дуже зручно й для банку: в нього зменшуються витрати на інкасацію відділень та знижуються ризики.

За словами Докії Кузьменко, ПриватБанк запустив послугу онлайн-обміну валют у Приват24 та всіх терміналах самообслуговування.

У режимі онлайн можна буде купувати й продавати найпопулярніші серед українців валюти – євро та американський долар. Продаж валюти онлайн здійснюватиметься за поточним комерційним курсом банку без додаткових комісій. У Приват24 та мобільному банку перезапуск сервісу онлайн-обміну валют дозволить миттєво купувати й продавати долари США та євро для зарахування на валютні картки з банківських карток у гривні (у межах установленого НБУ ліміту до 150 тис. грн на добу). Для обміну іноземної валюти в терміналі самообслуговування ПриватБанку потрібно обрати послугу «Обмін валют» у меню терміналу «Банківські послуги», зазначити суму та картку, на яку буде перераховано валюту. Гривневі кошти можна списати з банківської картки або внести готівкою.

Як зазначає керівник прес-офісу ПриватБанку Докія Кузьменко, онлайн-послуга «Обмін валют» набирає шаленої популярності серед українців.

– Трохи статистики: з 00.00 до 11.00 7 лютого в Приват24 клієнти купили понад 240 тис. доларів США та понад 55 тис. євро. Середній чек – 157 доларів та 186 євро. У пікові моменти система проводила 20 операцій на секунду, – наголошує Докія Кузьменко.

Тож українці дедалі частіше розраховуються кредитними картками й мобільними додатками. Так, за даними Національного банку України, за перші шість місяців 2018 року частка обсягу безготівкових операцій в країні становила 44,1%, тоді як за аналогічний період 2017-го – усього 38,3%.

Для бізнесу

В НБУ кажуть, що в першу чергу зміни стосуватимуться валютних операцій юридичних осіб – банків, компаній та підприємств. Саме тому там розраховують, що нові валютні правила мають покращити загальний бізнес-клімат в Україні.

– Можливо, фізособи не сприймуть це позитивно, але для нас лібералізація – це насамперед поліпшення умов для українського бізнесу й іноземних та українських інвесторів, – заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Він каже, що найбільше нововведення торкнуться саме банківської системи, для неї «лібералізація буде майже повною». Наприклад, банки зможуть купувати всі інвестиційні папери, що існують у світі.

Що стосується підприємств, то відтепер вони матимуть не півроку, а рік, аби розрахуватися за експортно-імпортними контрактами.

Індивідуальні ліцензії на валютні операції, що видавалися на конкретну суму й термін, будуть замінені на так звані е-ліміти.

Компанії матимуть право інвестувати за кордон до 2 млн євро на рік без отримання таких дозволів.

На операції, сума яких не перевищує еквівалент 150 тис. грн, валютний контроль узагалі не розповсюджуватиметься.

Ці два нововведення мають значно полегшити експорт, вважають банкіри.

Юридичним особам дозволять вільно користуватися рахунками за кордоном (крім переказів коштів з України на такі рахунки).

Утім певні валютні обмеження залишаються. Зокрема й норма про обов’язковий продаж 50% валютної виручки. Проте вже з 1 березня його буде знижено до 30%. Як каже Олег Чурій, мета НБУ полягає в тому, аби з часом узагалі відмовитися від обов’язкового продажу валюти.

Крім того, фізичні особи й надалі не зможуть вільно купувати валюту на міжбанку для онлайн-розрахунків з іноземними партнерами.

Однак, на переконання більшості експертів, попри всі плюси нового закону про валюту, кардинально на ситуацію в українській економіці він не вплине.

– Треба розуміти, що ситуація, яка сьогодні склалася на фінансовому ринку України, не відповідає сучасним світовим стандартам ведення бізнесу, – коментує новий закон голова Об’єднання роботодавців Закарпаття Володимир Панов. – У розвинутих країнах ринок валюти максимально лібералізований як для населення, так і бізнесу. Це дозволяє збільшувати торгово-економічний оборот та прогнозовано розвивати бізнес з іноземними партнерами, завойовуючи нові ринки збуту. А це і залучення прямих іноземних інвестицій, і стабільність умов ведення бізнесу для нарощування виробництва, і збільшення експортного потенціалу. А ми продовжуємо закладати тенденцію сталого відставання. Спочатку закрутили гайки експортерам до неможливого, а наразі намагаємося маленькими кроками покращувати бізнес-умови у сфері валютного регулювання, не розуміючи, що стабільний ріст економіки в розвинутих країнах і сповільнений в Україні призводять ще до більшого відставання. При цьому влада сподівається, що бізнес схвально сприйматиме кожний маленький крок покращення. Натомість бізнес чекає прориву та зняття всіх необґрунтованих обмежень.

У Нацбанку планують згодом повністю лібералізувати валютний ринок. Утім попереджають: це стане можливим лише за умови політичної та економічної стабільності. Тож до повної валютної свободи Україні потрібно подолати ще довгий шлях.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах