14865
09:27 24.122018

Чому фактично заблоковані кордони у напрямку до України?

Економіка 3176

          Це пов’язано з тим, що багато заробітчан планують потрапити напередодні Різдва за Григоріанським календарем та Нового року додому.

Як відомо, бідьше десяти мільйонів українців змушені постійно працювати за межами своєї батьківщини – країнах Європейського Союзу, США, Росії та ін. Ще кілька мільйонів працюють сезонно. Всі вони поїхали  на заробітки не від хорошого життя, а в пошуках кращої більш високооплачуваної роботи, щоб змогти достойно жити і поставити своїх дітей «на ноги». Хоча Міністерство соціальної політики оперує значно меншими цифрами (3,2 млн. постійно працюючих і 7-9 млн. сезонних заробітчан), але вони теж лякають та заставляють задуматися про подальші перспективи ринку праці та й економічної ситуації в Україні в цілому.

І ось, кожного року напередодні різдвяно-новорічних свят сотні тисяч, а то й мільйони заробітчан одночасно вирушають додому, щоб трохи відпочити і побути із своїми рідними та близькими хоч 2-3 тижні в році. Та цього року їх чекав сюрприз, який став для всіх них неочікуваним та  неприємним, адже вступили в дію нові правила розмитнення та перебування автомобілів на іноземній реєстрації на території України. І не тільки ця причина, а й інші створили патову ситуацію – коли заробітчани змушені залишати свої авто в кількох метрах від своєї держави і пересікати кордон на піших переходах або просити когось, щоб перевезли їх з однієї країни в іншу. А люди повертаються додому далеко не з однією сумкою. І це теж потрібно враховувати.

У схожій ситуації і ті, хто їде додому на автобусах приватних перевізників, адже вони змушені сидіти і чекати у кілометрових чергах, щоб пройти «всі дев’ять кіл пекла» митного контролю та, нарешті, потрапити на територію України. На пунктах переходу, що розташовані на Закарпатті ситуація станом на сьогодні по суті критичною. Навіть, ЗМІ нашого сусіда – Словаччини приїжджають із Братіслави і знімають спеціальні телерепортажі про ситуацію на кордонах із Україною та б’ють на сполох вказуючи на масові випадки, коли українці залишають свої автомобілі просто на узбіччях у прикордонних з нашою державою селах або розповідають про черги в кілька кілометровів, які негативно впливають на безпеку руху та й просто дратують словаків, які тут живуть. Цьогорічна ситуація є безпрецедентною і поки що безвихідною.

А офіційний сайт Державної прикордонної служби України спокійно інформує всіх громадян, що «для забезпечення комфортного, безпечного та максимально швидкого перетину кордону громадянами вживаються всі необхідні заходи».

Люди, які місяцями дуже важко працюють без вихідних та понаднормово змучені з далекої дороги, автобуси перевантажені великими сумками, вдома їх з нетерпінням чекають рідні та близькі. І в ситуації, коли до дому залишаються якихось пару кілометрів, а ти стоїш у черзі в очікуванні прискіпливого огляду всього того, що ти везеш додому, бо інакше прийдеться заплатити хабар у 20-25 євро дуже негативно відбивається на моральному та й фізичному стані людей. В соціальних мережах люди пишуть, що практично доведені до відчаю, бо перехід кордону часто займає більше 20 годин, а то і дві-три доби і це при хорошій роботі польських чи словацьких митників. Люди скаржаться, що немає елементарних умов для гігієни і т.д.

Щодо роботи Державної митниці України то, вона констатує «що зараз на західній ділянці кордону на в’їзд в Україну із сусідніх країн, зокрема на кордоні з Польщею: пункт пропуску «Ягодин» – 700 легкових та 400 вантажівок; «Краківець» – 800 легкових, 330 вантажних, 27 автобусів;   «Угринів» -200 легковиків; «Рава-Руська» -150 легкових та 160 вантажних автомобілів; «Шегині» – 230 легкових, 150 вантажних, 15 автобусів. На кордоні з Угорщиною: «Тиса» – 150 легкових; «Вилок»- 50 легкових. На кордоні зі Словаччиною та Румунією відповідно –  по близько 100 легкових». Але не інформує про свої конкретні кроки у вирішенні цієї кризової ситуації.

Очевидці ж називають значно більші цифри та говорять, що на кордоні просто катастрофічна ситуація і автомобілів реально в декілька разів більше. Навіть враховуючи офіційні дані можемо відмітити, що це ситуація кризова і вимагає сприяння у її вирішенні на загальнодержавному рівні, адже прямим обов’язком влади є захищати та допомагати своїм громадянам, де б вони не знаходилися. І дана ситуація є одночасно безпрецедентною та показовою.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах