14627
18:20 5.122018

Зміни в нарахуванні субсидій: отримати допомогу від держави стало простіше

Економіка 5052

І от знову напередодні зимового сезону питання субсидій стає одним із найактуальніших. Поки хтось думає, як зекономити на опаленні, утеплити фасад будинку чи встановити електричні обігрівачі або взагалі опалювати будинок дровами, інші українці сподіваються на субсидію, тим більше, що уряд спростив отримання цього виду державної допомоги.

Кабінет Міністрів України визначив нові механізми призначення субсидій і вніс зміни до тих умов, які діяли протягом 2018-го. Цього року на різні види соціальних допомог виділено 4,5 млрд грн, з них тільки на житлові субсидії 1,5 млрд грн.

Михайло Петрішка, директор обласного департаменту соціального захисту населення, зазначає, що на отримання субсидій у Закарпатській області мають право 356 тисяч домогосподарств. У неопалювальний період 2018 року на обліку в установах соціального захисту населення районів та міст перебувало понад 37 тисяч домогосподарств.

Щодо нововведень, то передусім закарпатцям потрібно звернути увагу на термін, на який призначається субсидія. Якщо до цього часу громадяни окремо подавали заяви на опалювальний і неопалювальний періоди, то тепер субсидія призначається з місяця звернення до кінця опалювального сезону, який рахується до 30 квітня. Для закарпатців, котрі мають індивідуальне опалення, а це фактично всі мешканці області, опалювальний сезон триває до 15 квітня. Управління соцзахисту самостійно розраховують субсидію на опалювальний і неопалювальний періоди. Тобто ті громадяни, що мали призначену субсидію на літній період, навіть якщо її розмір становив 0, не повинні подавати додаткових документів – управління соцзахисту розрахують субсидію аж до квітня. Але це тільки у випадку, якщо не відбулося жодних змін у складі родини чи її майновому стані (отримання спадку або купівля-продаж нерухомості).

Субсидію на загальних підставах зможуть отримати ті громадяни, які мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця, а також при розрахунку житлової субсидії в сукупному доході не будуть враховуватися сплачені аліменти.

Без обов’язкової сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) субсидію можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій має право прийняти позитивне для заявника рішення. Допомогу можуть отримати також безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості й громадяни, які працюють за кордоном, платять там ЄСВ і підтверджують це документально. Тоді домогосподарство, де зареєстрована така особа, має можливість отримати субсидію на загальних умовах.

Наталія Омелянюк, заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА, розповіла, як визначається обсяг газу, за споживання якого надається субсидія. Установлені Кабінетом Міністрів соціальні норми для розрахунку субсидій становлять 13,65 кв. м на одну особу. Ця цифра множиться на кількість членів сім’ї або домогосподарства, до цього додається 35,22 кв. м. житла – це буде норма для всіх, хто там проживає. Так, на 1 кв. м. площі передбачено 4,5 куб. газу.

Зокрема розширено перелік осіб, яким житлову субсидію на понаднормову площу житла може бути призначено за рішенням комісії. Це громадяни, котрі отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника, по інвалідності, за вислугу років, та особи, що отримують державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям з інвалідністю.

Крім того, введені зміни щодо площі житла. Раніше субсидії не отримували власники індивідуальних будинків понад 200 кв. м та квартир понад 120 кв. м. Тепер до уваги береться не загальна, а опалювальна площа. Тобто якщо людина проживає в будинку до 200 квадратів опалювальної площі, то може претендувати на субсидію. Додамо, що дані про опалювальну площу мають надавачі послуг, тобто «Закарпатгаз Збут», якщо йдеться про газ.

У разі, якщо член домогосподарства не має доходів, тому що перебуває в складних життєвих обставинах через хворобу або в складі сім’ї є працездатні алко- чи наркозалежні (при наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку лікувально-консультативної комісії), субсидію має право призначити комісія з питань призначення житлових субсидій.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року, якщо вартість фактично спожитої послуги менша за обсяг обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Наприклад, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Серед позитивних моментів виділимо й те, що уряд компенсує комунальні витрати тим сім’ям, які не встигли оформити житлову субсидію до початку опалювального сезону. Навіть якщо документи буде подано в листопаді чи грудні. Незалежно від виду опалення – централізоване теплопостачання чи індивідуальне газове або електричне опалення – у разі надходження заяви про призначення субсидії, наприклад у грудні, безповоротна допомога уряду буде призначена з початку опалювального сезону. Тобто держава відшкодує комунальні витрати родини за два місяці.

Механізм оформлення житлових субсидій і надалі простий, повідомляють на урядовому сайті teplo.gov.ua. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише заяву та декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Готові документи можна самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики, сільських і селищних рад; надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання чи відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua).

Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. З липня 2018 року розмір своєї субсидії можна дізнатися також онлайн – на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини