14388
14:37 20.112018

Чи скасують завищену оцінку нерухомості?

Економіка 6846

Як ми вже писали, з липня в Україні запрацювала Єдина база звітів з оцінки майна з модулем електронного визначення оціночної вартості, який сам вираховує загальну суму оцінки, виходячи із внесених до програми цінових категорій. Ідеться про поділ кожного міста та району на зони й відповідні ціни для них. Однак ціни подекуди дуже завищені та зовсім не відповідають ринковим.

Звичайно, такий стан речей обурив громадськість, та й протягом трьох місяців роботи електронних майданчиків ціни на реєстрацію нерухомості значно зросли. Тож 16 жовтня на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України розмістили петицію щодо відміни приватних майданчиків з оцінки нерухомого майна та перегляду оціночної вартості, яка повинна набрати 25 тисяч голосів. Наводимо текст петиції:

«Народ України вимагає втручання та врегулювання роботи нових оціночних майданчиків та оціночної вартості на нерухомість. А саме припинення роботи приватних посередників та встановлення дійсної ринкової вартості нерухомого майна.

На сьогодні склалася така ситуація. На законодавчому рівні було ухвалено рішення, згідно з яким для проведення будь-яких операцій з нерухомості необхідно отримати дозвіл з рекомендованою оціночною вартістю на приватних ресурсах, які, у свою чергу, являють собою посередників між державою та власниками нерухомості.

По-перше, Антимонопольний комітет України (АМКУ) завершує перевірку впровадження Фондом держмайна (ФДМ) електронної єдиної бази звітів про оцінку. У ході розслідування були оприлюднені такі дані:

  • тільки чотири майданчики виявилися технічно і юридично готовими здійснювати цю діяльність;
  • вартість послуг на старті цих майданчиків була 780 грн, наразі 1020 грн.

Раніше об’єкт оціночної діяльності отримував у Фонді держмайна ідентифікаційний код, за яким він заходив в базу й реєструвався, звіти, зареєстровані ним, отримували унікальний номер. Нотаріус також заходив у базу безкоштовно, дивився номер звіту і проводив операцію. І тут раптово з’явилися майданчики, які за гроші роблять те, що раніше оцінювач робив самостійно, – просто передають звіт.

По-друге, були встановленні некоректні ціни на майно. Загалом ціна за 1 кв. м перевищує дійсну ринкову вартість від 10% до 30%. Особливо це помітно в периферійних районах. Ринкова вартість у сільській місцевості ще нижча. На ділі люди повинні переплачувати від 6000 грн, що для пересічного громадянина є великою сумою.

По-третє, за декілька місяців, що працює ця корупційна схема, були зареєстровані випадки, які можна кваліфікувати виключно як шахрайство. Для того щоб зайти в реєстр, необхідно спочатку сплатити. Якщо майданчик раптом відмовиться від виконання вашого запиту, гроші автоматично згорають і для повторної оцінки потрібно буде знову платити.

Висновок: беручи до уваги все вище сказане, у пересічного громадянина України не виникає більше ніяких думок, окрім того, що його знову намагаються обікрасти. Наразі спосіб оцінки та вартість нерухомого майна являє собою чергову корупційну схему.

Згідно з Конституцією України, ми вимагаємо вирішення проблеми».

Додамо, що наразі в країні функціонують чотири електронні майданчики, платежі на яких є досить прихованими: за що саме платити й кому, не зрозуміло.

Ми звернулися до голови відділення Нотаріальної палати України в Закарпатській області Олександра Парамонова, щоб почути його думки з цього приводу.

«В Україні на сьогодні діє монополія, яка намагається зобразити відкритий ринок. Адже нас просто можуть повідомити про підвищення цін із завтрашнього дня, і ні нотаріуси, ні оцінювачі зробити з цим нічого не зможуть. Наразі платежі стали шаленими, майже кожна операція з нерухомістю тягне додаткові 1020 грн з кишень простих українців – 510 грн при реєстрації та стільки ж при перевірці. Що важливо, ці гроші йдуть не в державний бюджет, а перераховуються власникам платформи. І це сума ще без послуг нотаріуса!

Наприклад, сьогодні в мене були клієнти, укладали договір купівлі-продажу. Коли я дав їм роздруківку загальної вартості, вони подумали, що це так подорожчали мої послуги. Я пояснив, що ці додаткові кошти мені потрібно сплачувати на електронний майданчик. Тобто нотаріальні послуги – це одне, а пенсійний, військовий збір, податки – зовсім інше. Подеколи сторони навіть не вникають в ці питання і, почувши загальну суму, думають, що нотаріуси кладуть їх собі в кишеню», – розповідає Олександр Парамонов.

Щодо майданчика з оцінки майна нотаріус розповів, що ця програма взагалі не складана. Будь-хто, хто хоч трохи розуміється в програмуванні, може її створити, адже вона звіряє дані з серверу Фонду держмайна України з тими, що вносить нотаріус чи оцінювач. Тобто витрати мінімальні – оператор та бухгалтер, а прибуток захмарний.

Стосовно ціни на квадратний метр нерухомого майна, то, за словами нотаріуса, в Ужгороді щодо житла вона більш-менш відповідає дійсності. Якщо ж говорити про комерційну нерухомість, то тут виникають певні питання.

«Якщо будку на ринку Краснодонців зареєстрували як нерухомість, то квадратний метр вартує стільки, як на Хрещатику (Київ). Там різниця в ціні 10%: в Ужгороді близько 23 тис. грн за квадратний метр, а в столиці – 26 тис. грн. Це нереально, не може бути такого, щоб ціна в нашому місті була лише на кілька тисяч нижчою, ніж у Києві. В Ужгороді за останні три місяці договори купівлі-продажу комерційної нерухомості практично зникли», – наголошує пан Олександр.

Нотаріус також звернув увагу на потребу в електронних майданчиках, адже вони існують у всіх країнах ЄС. Єдина відмінність – там люди платять по 1–2 євро за перевірку при своїх європейських зарплатах, тоді як українці – 510 грн. Тобто найголовніше – потрібно відрегулювати ціни в цьому механізмі.

Олександр Парамонов упевнений, якби про додаткові платежі знав широкий загал та якби це питання й надалі жваво обговорювалося, можливо б, петиція і змогла набрати відповідну кількість голосів. Адже хто в нашій державі наразі може викинути тисячу гривень просто так?

Євген Глушко, голова Закарпатського осередку Українського товариства оцінювачів, розповів, що петиція була створена з подачі провідних оцінювачів, вони порушили головну тему, а вже потім до цього підключилися люди й написали петицію.

«Пересічні громадяни ще не розуміють, що обікрали їх, а не нас, оцінювачів. Ми як працювали, так і працюємо, крім тієї суми, яку наразі зобов’язані сплачувати при вході в реєстр. Тобто ми фактично беремо гроші в замовника й передаємо невідомо кому.

Спочатку існувала градація, згідно з якою за внесення та перевірку даних майданчиком розмежовували відповідно до вартості нерухомості. Так, за внесення даних про житло вартістю до 20 тис. грн клієнт платив близько 140 грн, а тепер за все, що оцінюється вище 250 тис. грн, ми повинні сплачувати від 510 грн і більше. Плюс від нас вимагають, щоб ми платили за кожну людину додаткові 5% як за платника єдиного податку. Це вважається добровільним внеском», – наголошує Євген Глушко.

Оцінювач розповідає, що, на його думку, чотири сайти, якими тепер змушені користуватися всі оцінювачі та нотаріуси, є складовою корупційної схеми: «За їхньою розробкою та модулем видно, що власник у них один, тільки останні цифри відрізняються, щоб створювати вид конкуренції».

Пан Євген зауважує, що після запровадження електронних майданчиків найбільше постраждали сільські жителі, адже на периферії нерухомість коштує недорого, а оцінюють її в значно вищі суми.

Нагадаємо, що квадратний метр житла в Ужгородському, Мукачівському районах та самому місті Мукачеві за новою системою електронних майданчиків оцінюють у близько 6 тис. грн.

«Нам поставили таку ціну, такий собі фільтр, і якщо ми вносимо меншу, то система її просто не приймає й оцінку не видає. Наші громадяни переважно живуть у старих квартирах, і звичайно, оцінка не відповідатиме дійсності, адже не можна прирівняти нові та старі будинки так, як периферію і центр. Не може хрущовка 1961 року оцінюватись як новобудова», – додає Євген Глушко.

Щодо ефективності петиції: «Багато людей навіть і не знають про таку велику проблему, адже, можливо, їх особисто це поки що не торкнулося. Зі свого боку, можу сказати, нам працювати через ці майданчики не подобається, це зайві заморочки та обман клієнта». Євген Глушко однозначно висловив свою підтримку петиції й запевнив, що 23 члени Українського товариства оцінювачів, які працюють на Закарпатті, теж проголосують за неї.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини