14137
12:07 5.112018

Підвищення ціни на газ: чи по кишені блакитне паливо українцям?

Економіка 2460

19 жовтня під час екстреного засідання уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення в Україні зростуть на 23,5%. Тобто за тисячу кубометрів блакитного палива нам доведеться платити 8550 гривень (8,55 грн. за кубометр).

 

Необхідність цього кроку Гройсман пояснив тим, що відмова від підвищення ціни на газ загрожує зривом співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), підтримка якого – ключовий фактор стабільності української економіки. «Спочатку планувалося збільшити на 60 відсотків, але в результаті важких перемовин ми домовилися про компроміс», – заявив прем’єр.

Те, що головним чинником в ухваленні рішення про підвищення ціни на газ була загроза економічної кризи через припинення фінансування з боку міжнародних кредиторів, визнають і в уряді. Уже через кілька днів Гройсман написав у «Twitter» про те, що альтернативою збільшенню цін були «дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх заощаджень», тому, незважаючи на всі його зусилля зняти питання з порядку денного, Київ був змушений піти на поступки.

Щоправда, деякі експерти, окрім тиску МВФ, зростання тарифів на газ пояснюють і банальнішою причиною: із часу останнього збільшення ціни для населення у 2016 році ринкова вартість блакитного палива встигла зрости майже вдвічі й зараз сягає 12 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

До слова, голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що після підвищення, яке зараз сталося, ціна в Україні для населення досі істотно менша, ніж європейська ринкова ціна на газ.

Почасти так воно і є. Навіть попри заяви деяких політиків, що «в Україні газ найдорожчий у Європі». Згідно із оприлюдненими даними на сайті Євростату, можемо побачити, що в середньому в ЄС кубометр газу разом з податками коштує близько 20 грн. Ціна на блакитне паливо варіюється залежно від країни й подекуди може відрізнятися в кілька разів. Тоді як в Україні кубометр газу до 1 листопада коштуватиме 6, 95.

Утім низька порівняно з іншими країнами ціна газу зовсім не означає, що він дешевий для українців. Адже середній рівень доходів населення в Україні залишається низьким. Тому фахівці радять оцінювати, скільки блакитного палива на свою зарплату чи пенсію може купити українець, а скільки громадянин ЄС.

Наприклад, таке цікаве порівняння. Найбільш доступним газ у Європі є для громадян Люксембургу. Середньостатистичний мешканець цієї країни може придбати понад 8 тисяч кубометрів газу на місяць. А все тому, що тут відносно невисокі ціни на блакитне паливо, а середня зарплата є однією із найвищих у Європі. Водночас українці за свою середню зарплату можуть дозволити собі купити близько 1 тисячі кубів газу. А якщо врахувати те, що мінімальна пенсія, яку отримують мільйони громадян, становить тільки 1435 грн, то ціна на газ узагалі непідйомна.

Тому не дивно, що новина про підняття тарифів викликала бурхливу реакцію як з боку суспільства, так і деяких політиків. Адже зрозуміло, що здорожчання газу вплине на платіжки за опалення та гарячу воду. Скільки саме доведеться платити, стане відомо вже в листопаді. Кожне підприємство – постачальник послуг має узгодити перегляд тарифів з профільною національною комісією – НКРЕКП. Окрім того, своє слово повинна сказати й місцева влада.

Варто наголосити на тому, що на підвищення тарифів на газ для населення відреагував і Глава Держави. Зокрема Президент України доручив уряду розширити програму субсидій.

«Як Президент я поставив уряду дуже жорстку вимогу: ми маємо захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, аби від зростання тарифів не постраждали найменш захищені верстви населення і взагалі будь-хто, для кого це підвищення є критичним», – зазначив Глава Держави, коментуючи рішення уряду.

Президент нагадав ситуацію з підвищенням ціни на газ минулого разу, коли завдяки запровадженню субсидій вдалося компенсувати витрати для найменш захищених верств населення та «зняти острах» щодо цього рішення.

«Ми наголошуємо, що жодна людина, жодна бідна людина, жодна незахищена родина не відчула підвищення тарифів на своєму власному бюджеті», – підкреслив Порошенко. А відтак в уряді наголосили, що поточного опалювального сезону ціну на газ більше підвищувати не будуть.

Утім заявленого підвищення вже не уникнути. Тож люди, побоюючись захмарних цін у платіжках, готуються власними силами до опалювального сезону.

…Можемо зробити висновок, що в Україні тарифи на газ нижчі, ніж у країнах Європи. Та попри відносно низьку ціну, блакитне паливо з урахуванням купівельної спроможності населення залишається надто дорогим для українців.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах