13177
14:27 14.092018

У Закарпатській ОДА розповіли про механізми державної підтримки заходів з енергоефективності

Економіка 2303

01Держава напрацьовує механізми, які дозволять реалізовувати заходи з енергоефективності, і запроваджує відповідний державний Фонд, що безпосередньо опікуватиметься здійсненням проектів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА повідомили директор обласного департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та ЖКГ Едуард Маляр, державний експерт Експертної групи енергозбереження у сфері ЖКГ Директорату енергоефективності Мінрегіону України Артур Обідник та консультант проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» українсько-німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Ірина Гудзь.

«Ми акцентуємо увагу на тому, що займатися енергомодернізацією потрібно після проведення відповідних аудитів. Якісний аудит дає нам ефективне використання бюджетних коштів – дозволяє зрозуміти не як економити тепло, а як його зберегти», – наголосив Едуард Маляр.

Представник Мінрегіону розповів про новаторства у законодавстві та про нові державні інструменти підтримки заходів із енергозбереження та енергоефективності.

«Хочу розповісти про новий інструмент державної підтримки – Фонд енергоефективності, який було зареєстровано 24 липня 2018 року. Фонд займатиметься наданням підтримки заходам з енергоефективності для багатоквартирних будинків, які об’єднані в ОСББ. Так, буде здійснено аналіз проведеної роботи у рамках надання «Теплих кредитів» та її результатів. За рахунок цього 11 вересня вже було презентовано перший в Україні сертифікат енергетичної ефективності житлового будинку. Такий сертифікат потрібен для того, аби взяти участь у програмах Фонду. У підсумку фахівці нададуть рекомендації щодо першочергових дій у конкретному будинку задля підвищення його енергоефективності. Надалі власники багатоквартирного будинку за підтримки Фонду зможуть реалізовувати енергоефективні заходи. Частка відшкодування проектів становить 40% – тобто це державний грант, який надається безповоротно», – розповів Артур Обідник.

Урядовець також повідомив, що у Держбюджеті на 2018 рік передбачено фінансування на діяльність Фонду енергоефективності в обсязі 1,6 млрд грн. Додатково можна говорити про ще 50 млн євро у рамках європейського співробітництва і 14 млн євро від Уряду Німеччини. Така потужна фінансова підтримка має стати дієвим інструментом для підтримки населення у впровадженні заходів з енергоефективності.

«Німецьке міжнародне співробітництво працює в Україні з 1993 року. І зараз ми долучаємося до підтримки проекту у рамках реформи з енергоефективності. Ми у цьому році активно працюємо над імплементацією «Європейської директиви з енергоефективності», аби на рівні державних органів влади показати, як це має бути реалізовано. Окрім того, ми допомагаємо використати досвід Німеччини, Австрії, щоб якісно підготувати фахівців з розробки енергетичних сертифікатів, наукових програм для вишів… Свого часу ми стартували з одного-двох ВНЗ, а на сьогоднішній день близько 20 вищих навчальних закладів в Україні можуть готувати енергоаудиторів», – зазначила Ірина Гудзь.

В умовах відсутності централізованого енергопостачання у багатоквартирних будинках для Закарпаття нові механізми та програми з енергозбереження будуть мати неабияку користь, наголосили фахівці. Водночас, було зауважено, що наразі в державі тимчасово відсутнє фінансування проекту «Теплі кредити».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини