13146
08:35 14.092018

З початку року фахівці «Закарпатгазу» припинили газопостачання майже 1700 споживачам області

Економіка 2319

 

myvB05XDKmg4Z69Fevmq.w695З початку року фахівці ПАТ «Закарпатгаз» за дорученням газопостачальної компанії від’єднали від газопостачання 1726 тис споживачів-боржників, які накопичили борги з оплати за природний газ на суму понад 18,7 млн грн. За аналогічний період минулого року фахівцями газової компанії було припинено газопостачання понад 1,6 тис споживачів області.

«Майже щодня ми отримуємо доручення на відключення від газу та списки боржників від газопостачальної компанії і проводимо роботи з припинення газопостачання боржникам, які накопичують борги за спожитий природний газ. На сьогодні загальний борг за газ мешканців Закарпатської області досяг критичної суми і становить майже 920 млн. грн», – зазначає в.о. комерційного директора ПАТ “Закарпатгаз” Юлія Соколова. – «Щоденно наші оперативні бригади виїжджають по області для відключення боржників. У середньому за один робочий день бригади з відключення споживачів за борги припиняють газопостачання 10-15 споживачам області, які несвоєчасно або у неповному обсязі розраховуються за спожитий ресурс».

При цьому найчастіше наші працівники стикаються з фактами, що боргують, зазвичай, мешканці великих приватних будинків, при цьому заборгованість кожного з них може сягати десятків тисяч гривень. І навпаки – пенсіонери, переважно, розраховуються своєчасно й дисципліновано.

Варто зазначити, такі радикальні заходи, як припинення газопостачання і в майбутньому будуть активно застосовуватися до споживачів-боржників, перелік яких надаватиме газопостачальна компанія. Важливо пам’ятати, що відновлення газопостачання після його припинення, можливе лише після повного погашення боргу перед постачальною компанією та відшкодування витрат, пов’язаних з припиненням та відновленням.

Зауважимо, послуги з механічного від’єднання від газорозподільної мережі із застосуванням спецтехніки, зокрема зварювальних та земляних робіт за межами ділянки споживача – «задоволення» не з дешевих. До того ж, дієвість метода полягає у тому, що у такому випадку присутність власника домогосподарства необов’язкова – припинення газопостачання відбувається за межами його власності.

«Кроки з відключення боржників для нас є непопулярними але вимушеними та дієвими. В першу чергу ми повинні дбати про те, щоб забезпечити безперебійне та безаварійне газопостачання інших споживачів. А здійснити це за умов відсутності коштів – нереально. Ми не маємо достатньої кількості коштів на обслуговування газопроводів, газорозподільних пунктів, фінансування діяльності аварійно-диспетчерської служби тощо, через непропорційний та збитковий тариф на розподіл газу, та ще й потерпаємо від систематичної заборгованості перед нами за надані послуги», – доповнює Юлія Соколова.

ПАТ «Закарпатгаз» напередодні початку опалювального періоду закликає споживачів мінімізувати заборгованість перед постачальником газу та не зволікати при отриманні повідомлення про заборгованість. Нагадуємо: відновлення газопостачання після його припинення – послуга недешева й оплачується окремо, після повного погашення заборгованості за спожитий газ, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба ПАТ “Закарпатгаз”.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах